Volledig scherm
Rioleringswerkzaamheden in Tilburg. Foto ter illustratie. © Dolph Cantrijn

Asbest in kit rioolbuizen: Tilburg legt alle projecten minstens weken stil

TILBURG - Vanwege onderzoek naar asbest liggen alle projecten in Tilburg waarbij rioleringsbuizen worden verwijderd stil. Dat is ‘in ieder geval een aantal weken’ zo. Ook op nationale schaal wordt nu onderzoek gedaan. 

De gemeente Tilburg nam dat besluit na de vondst van asbest bij het werk aan de riolering in de Generaal Smutslaan. Daar werd ontdekt dat in het verleden asbesthoudende kit is gebruikt om rioolbuizen aan elkaar te koppelen. De gemeente gaat dit verder onderzoeken. 

Het stilleggen van de rioleringsprojecten betekent ongemak voor omwonenden. De gemeente zegt per project te bekijken hoe ze de vertraging kan beperken. ‘Uiteraard staat hierbij de veiligheid van werknemers en omwonenden voorop', laat ze weten. Op sommige locaties kan de aannemer wellicht wel door na het treffen van beschermende maatregelen voor de werknemers. 

Waarschijnlijk is de bewuste kit in heel Nederland gebruikt bij de aanleg van riolering in de periode tussen 1945 en 1975. Ook op nationale schaal wordt nu onderzoek gedaan. De kit werd gebruikt om (gres)rioolbuizen waterdicht met elkaar te verbinden. 

Tilburg wil nu weten hoeveel asbest er mogelijk vrijkomt bij het verwijderen van de ‘moffen’ (koppelstukken). Naar verwachting start dat onderzoek half januari. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.