Asfalteren bij 30 graden: aanleg ontsluitingsweg Nieuwe Warande in Berkel-Enschot

VIDEOBERKEL-ENSCHOT - Er is donderdag begonnen met het asfalteren van de ontsluitingsweg van de nog nieuw te bouwen wijk Nieuwe Warande in Berkel-Enschot. Door de aanleg van deze weg hoeft bouwverkeer voor de circa 165 woningen niet door of om het dorp heen.

Afzien?

Rond Pasen werd begonnen met grondwerkzaamheden en aanleg van riolering voor de weg, die volgens planning nog voor de bouwvak af moest zijn. Dat gaat lukken, weet asfalt-uitvoerder Pieter Hurkmans. Met zijn team is hij donderdag begonnen. Hij vindt het ondanks de hitte geen verkeerd klusje. ,,Hier waait nog een beetje een windje over het veld. Als je op een snelweg staat, is het pas echt afzien." 

Volledig scherm
Asfalteermachine legt ontsluitingsweg Nieuwe Warande aan. © Rudolf Robben

Voor deelplan 1 moest al het bouwverkeer veelal via het dorp naar de bouwplaatsen. Een doorn in het oog van vele inwoners, gezien de belasting die al het verkeer van en naar Koningsoord en het nieuwe dorpshart teweegbrengt. Voor deelplan 2 is dat niet meer nodig en kan het verkeer vanaf de randweg Tilburg, ter hoogte van de NS-werkplaats, de nieuwe wijk in. Veel van de kavels zijn al verkocht en na de zomervakantie begint de verkoop van de volgende fase.

Volledig scherm
Twee dagen wordt er geasfalteerd voor ontsluitingsweg Nieuwe Warande © Rudolf Robben

In twee dagen tijd wordt er circa twee kilometer weg aangelegd: een hoofdweg met enkele zijtakken. ,,Met negen vrachtwagens rijden we af en aan met asfalt vanuit Den Bosch. Per vrachtwagen zo'n 30 ton." In totaal is voor de klus circa 2100 ton, 2,1 miljoen kilo, asfalt nodig om de 6 meter brede en 8 cm dikke weg aan te leggen.

Volledig scherm
Aanleg ontsluitingsweg Nieuwe Warande: in de cabine van de machinist is het circa 60 graden © Rudolf Robben

Op de asfalteermachine staat de machinist geconcentreerd te kijken of het goed gaat. ,,Het asfalt is circa 160 graden, dus waar hij staat is de temperatuur wel 50 à 60 graden", weet Hurkmans. Het lijkt de machinist niet te deren. ,,Nee, we zijn het inmiddels wel gewend." Daarna moet Hurkmans door: morgen moet de klus klaar zijn, en misschien wel belangrijker, begint zijn vakantie.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.