Volledig scherm
Ronald Scholte. © COR DE KOCK

Atoombom-overlever Ronald Scholte (94) uit Gilze overleden

In zijn woonplaats Gilze is afgelopen week Ronald Scholte overleden. De 94-jarige veteraan was de laatste Nederlandse overlevende van de atoombom die op 9 augustus 1945 de Japanse stad trof. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt.

Scholte bevond zich als krijgsgevangene op enkele kilometers van het inslagpunt toen hij in een tunnel nieuwe schuilplekken aan het graven was. Hij werd weggeslingerd maar kon de enorm knal navertellen. De bom eiste direct en indirect honderdduizenden slachtoffers en betekende door de capitulatie het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In een interview met het AD vertelde Scholte in 2010: ,,Het was een knal zoals ik nooit eerder had gehoord. Door de luchtdruk werd ik de tunnel ingegooid. De grond schudde en de wanden gingen heen en weer, net als bij een aardbeving. Ik was bang dat de hele zaak zou instorten. Toen werd alles donker. Ik dacht dat ik blind was.’’

Op de vraag wat het ergste was dat hij die dag meemaakt antwoordde Scholte in 2012: “De dode mensen die er overal lagen nadat de bom was gevallen en vooral de baby’s.” 

  1. Respect voor het besluit van Bert Schellekens tijdens afscheid van de raad

    Respect voor het besluit van Bert Schelle­kens tijdens afscheid van de raad

    GOIRLE - Als een ‘Alice in Wonderland’ had Bert Schellekens zijn eerste tijd als wethouder in Goirle ervaren. Na 1 jaar en negen maanden moest hij toegeven niet in dat land thuis te horen. ,,Al je enthousiasme ten spijt", zo zwaaide burgemeester Mark van Stappershoef Schellekens dinsdagavond uit. Schellekens zelf keek toch in tevredenheid terug. ,,Hoewel ik er wel verschrikkelijk van baal dit besluit te moeten nemen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.