Attentietegels vormen nieuwe wandelroute langs elf monumenten in Hilvarenbeek

VIDEOHILVARENBEEK - Elf zwarte, chique tegels in het historische dorpshart van Hilvarenbeek vertellen sinds deze week het verhaal van elf monumentale locaties. Samen vormen de zogenaamde attentietegels een wandelroute van ruim een kilometer langs de bezienswaardige plekken op en rond de Vrijthof. 

Attentietegel van de geboden linde op de Vrijthof in Hilvarenbeek.
Volledig scherm
Attentietegel van de geboden linde op de Vrijthof in Hilvarenbeek. © Tom Tacken/BD

De monumentenwandeling is een initiatief van de toeristische stichting Infopunt Hilvarenbeek en heemkundekring Ioannes Goropius Becanus in samenwerking met de gemeente Hilvarenbeek. Donderdag worden de tegels officieel onthuld, maar de afgelopen dagen konden inwoners van Beek de bedrukte stenen al tegenkomen. De statige tegels van 50 bij 50 centimeter springen in het oog. Op elke steen staat een informatieve tekst over het betreffende monument en een historische foto. Met een QR-code is het mogelijk om online meer informatie op te halen.

Meer dan alleen woonhuizen

De attentietegels voor de Monumentenwandeling in Hilvarenbeek liggen klaar om geplaatst te worden.
Volledig scherm
De attentietegels voor de Monumentenwandeling in Hilvarenbeek liggen klaar om geplaatst te worden. © Tom Tacken/BD

De informatie op de attentietegels werd verzorgd door de heemkundekring, die ook de elf monumenten uitkoos. Heemkundige Ton de Jong: ,,Daar moesten we wel even goed over nadenken want alleen al rond de Vrijthof vindt je zo'n dertien Rijksmonumenten. Ook wilden we zoveel mogelijk variatie, dus niet alleen woonhuizen. De route laat nu onder meer een school, een sigarenfabriek en de pastorie zien.”

Het verzamelen van alle informatie over de panden,  leverde de heemkundekring zelf ook weer nieuwe inzichten op. De Jong: ,,Van de meeste gebouwen is wel ooit uitgezocht wie de eerste bewoners waren, maar wie er vervolgens allemaal in de negentiende en twintigste eeuw hebben gewoond, was veel minder goed gedocumenteerd. Je blijft je telkens verbazen.”

Unieke toevoeging

Attentietegel van de Gebodenlinde op de Vrijthof in Hilvarenbeek
Volledig scherm
Attentietegel van de Gebodenlinde op de Vrijthof in Hilvarenbeek © Tom Tacken/BD

Wethouder Ted van de Loo noemt de wandelroute een unieke toevoeging aan het aanbod voor recreatie en toerisme in Hilvarenbeek. ,,Het laat bezoekers de mooie cultuurhistorie van Hilvarenbeek zien met een aantal unieke en markante plekken.”

De nieuwe monumentenwandeling begint bij het gemeentehuis en loopt achtereenvolgens langs de lindenboom, de schorsmolen, de Platte Beek, de voormalige school, de kerk en het oude domineeshuis, brouwerij De Roos, het sigarenfabriekje, de voormalige dekanij, de voormalige pastorie/jeugdherberg en het woonhuis de Cleijne Maen. 

De attentietegels zijn overigens bedacht door een architectenbureau uit Schijndel en liggen inmiddels in meerdere gemeenten in Brabant. Ook in Haghorst wordt gewerkt aan een wandeling langs een aantal attentietegels.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.