Volledig scherm
Het azc in Oisterwijk, waar ook alleenstaande minderjarigen worden opgevangen, telde in 10 jaar tijd 177 verdwijningen. © Pix4Profs / Jules van Iperen

Azc van Oisterwijk telt na Ter Apel de meeste kinderen die verdwijnen

OISTERWIJK - In tien jaar tijd heeft het asielzoekerscentrum in Oisterwijk 177 kinderen weg zien lopen. Dat is van alle azc's het op een na hoogste cijfer. Het azc in Gilze blijft daar met 22 weggelopen kinderen bijvoorbeeld ver bij achter.

Alleen het aanmeldcentrum in Ter Apel kende meer verdwijningen. Dat blijkt uit cijfers die het NRC heeft opgevraagd.

Belangrijke verklaring is dat Oisterwijk een aparte opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen kent. Veel van die pubers zonder ouders maken weinig tot geen kans op een verblijfstatus.

‘Geen veiligelanders meer’

Vanaf volgend jaar zijn die ‘jeugdige veiligelanders’ uit met name Noord-Afrika niet langer welkom in Oisterwijk, zo heeft de gemeenteraad afgedwongen. Het Oisterwijks college werkt aan een nieuwe overeenkomst met het COA om aan die voorwaarde te voldoen.

Mensenhandelaars en wachttijden

Mensenhandelaars zitten veelal achter de verdwijningen van kinderen. Ook de lange wachttijden door achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst kunnen een verklaring zijn waarom minderjarigen zich aan de asielprocedure onttrekken.

Klik hier voor het BD-dossier over de opvang van asielzoekers in Oisterwijk

  1. ‘Hier is je vrijheid en oppassen, dat is te gemakkelijk’, vindt de raadsman van R.
    PREMIUM

    ‘Hier is je vrijheid en oppassen, dat is te gemakke­lijk’, vindt de raadsman van R.

    TILBURG - Roy R. uit Tilburg had gesmeekt om hulp, van wie dan ook. Nadat hij het huis uit moest, en zijn moeder hem niet hielp aan zijn medicatie, ging het mis. Hij schold twee agenten helemaal verrot. Onder meer. ,,Maar ik geef het je te doen. Zo'n jongen, net 18, zonder inkomen, zonder dak, zonder medicijnen en die moet zich dan toch nog aan de regels houden. Bij Jeugdzorg en Reclassering zijn tekorten en wordt hij niet geholpen. Eigenlijk gênant dat het zo gaat", vindt zijn raadsman.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.