Volledig scherm
Kunstenaar Herman F. van Loon © Nicole Verhoeven-speek

Barbiebenen, zeepokken en achttien karaats goud bij Kunstmarkt Witte Kasteel in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Een gezellige drukte zondagmiddag bij Het Witte Kasteel. Achtendertig amateur- en professioneel kunstenaars uit het hele land exposeerden er hun werken bij de kunstmarkt.

“Voor dit werk, het maken van zeepokken, heb ik een pij aangetrokken. Een echt monnikenwerk,” lacht kunstenaar Herman F. van Loon uit Alkmaar. Hij wijst op een van zijn driedimensionale werken waarop zeepokken te zien zijn. “Eerst heb ik kleiballetjes gedraaid waar ik vervolgens met een pen ingestoken heb en daarna heb ik er nog mijn nagels ingezet om het er als een zeepok te laten uitzien.” Van Loon maakt wandobjecten en gebruikt daarvoor natuurlijke materialen als boomschors, kaneelstokjes en klei. Hij staat al jaren op de kunstmarkt. Ook al toen deze nog plaatsvond in de wei bij Het Witte Kasteel. “Werd ons verzocht vooral een schep mee te nemen om de koeienvlaaien weg te scheppen.”

Andere kunstmarkten

De meeste kunstenaars die op de kunstmarkt in Loon op Zand staan, zijn met hun werken ook op andere grote kunstmarkten te vinden. Een van hen is Jan van Strien uit Kaatsheuvel, van wie onlangs een moderne kapel aan de Loonse Kerkakker onthuld werd. Van Strien maakt onder andere bronzen beelden en doet dat door te beginnen met wassen figuren om een satéstok te vormen. 

Thema ‘Relaties’

De kunstenaar laat zich inspireren rond het thema ‘relaties’. Mensfiguren die naast elkaar staan of zitten en op een of andere manier een relatie hebben. De hoofddeksels die de mensfiguren hebben, verschillen van grootte en vorm. “Dat zijn de hersenspinsels, het deel dat zij niet willen delen,” verduidelijkt Van Strien. Ries Jeurissen maakt werken van keramiek. Zijn specialisatie is kristalglazuur en soms verwerkt hij goud in zijn werk, zoals in een groene draak met gouden kartels op zijn rug. “Achttien karaats goud, in de oven gebakken op 1230 graden,” vertelt de Nijmeegse kunstenaar. 

Ook kunstenares Franca Schapendonk uit Hendrik Ido Ambacht maakt soms gebruik van verrassende materialen. Een van haar keramische werken, een vrouwenhoofd, heeft ‘haren’ van Barbiebenen, en heeft zo iets weg van Medusa. “Een kunstmarkt met veelzijdige werken; kunst met een grote ‘K’, besluit Jacky Smit van Gijsel van Kunst Loon op Zand.

Volledig scherm
Werk van kunstenares Franca Schapendonk © Nicole Verhoeven-speek
  1. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.