Volledig scherm
Woningen van Bedaux aan de Zuiddijkstraat in Sluis. © Gemeente Sluis

Bedaux-panden in Sluis worden monument

TILBURG/SLUIS - Een fors aantal Bedaux-panden en -complexen in Sluis krijgt de status van monument. De architect uit Goirle drukte met een reeks ontwerpen een groot stempel op vooral de binnenstad van de Zeeuwse gemeente.  

Het gemeentebestuur is voornemens elf woningen, panden en woningcomplexen van de hand van Jos. Bedaux  (1910-1989) aan te wijzen als gemeentelijk monument. Eerder al was zijn landbouwhuishoudschool in IJzendijke en de brandweerkazerne in Sluis tot monument verheven. 

Bedaux heeft als architect landelijke bekendheid verworven. Het zwaartepunt van zijn werk ligt in de regio Tilburg en Goirle, maar daartoe uitgenodigd door de gemeente Sluis liet hij daar nadrukkelijk zijn spoor na. Hij heeft er na de oorlog een honderdtal panden gebouwd: individuele woonhuizen. woningbouwcomplexen, gecombineerde winkel-/woonhuizen, maar ook enkele bijzondere gebouwen. Elf van de meest gave objecten en complexen willen burgemeester en wethouders nu de status van gemeentelijk monument verlenen. 

Veel panden verminkt

‘Bedaux poogde door variatie in bebouwing de sfeer van Sluis als historisch ontwikkelde stad op te roepen. Dit deed hij door gebruik te maken van verschillende stijlen door elkaar heen', zo staat te lezen in een rapport over het onderzoek naar zijn werk. Veel panden bleken in de loop der jaren door verbouwingen en aanpassingen tezeer verminkt om nog voor de status van monument in aanmerking te komen.  

Volledig scherm
Het voormalige gemeentehuis aan de Groote Markt in Sluis, ook een ontwerp van Jos. Bedaux © Gemeente Sluis

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (7%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1548 stemmen