Volledig scherm
Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek. © BD

Beekse brouwer komt met hop van eigen bodem: 'We willen het bier zo natuurlijk mogelijk brouwen'

VideoHILVARENBEEK - Ambachtelijk, natuurlijk en vooral 'Bikser dan Biks', zo wil museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek graag bekend staan. Daarom werd besloten om zelf hop te gaan verbouwen. Op een stuk landbouwgrond bij de Roovert ligt sinds dit weekend een echt hopveld. De eerste oogst, en natuurlijk het bijbehorende hopfeest, wordt in september verwacht.

Het hopveld was een idee van de immer actieve groep vrijwilligers van De Roos en hovenier Fré van Dal. Die laatste is het vanwege zijn leeftijd wat rustiger aan gaan doen en had daarom een stuk grond beschikbaar om hop te gaan verbouwen. ,,Ik wilde wat leuks doen. In het verleden heb ik er al eens aan gedacht om commercieel hop te verbouwen, maar dat bleek te duur. Hop is namelijk enorm bewerkelijk. Met één streng hop ben je een half uur bezig. Nu gaan we het puur hobbymatig doen."

Volgens Jan Cools, één van de vrijwilligers van De Roos, past een eigen hopveld bij de opvatting van de museumbrouwerij. ,,We willen onze bieren zo natuurlijk en ambachtelijk mogelijk brouwen", zegt Cools. ,,Bovendien is het een kostbaar goedje, dus zelf verbouwen is dan extra mooi."

Houthandel Van Dal zorgde voor de tientallen benodigde palen. Die staan inmiddels in de grond. De komende tijd worden de draden gespannen waarlangs de woekerende hopplant omhoog kan klimmen. De vrijwilligers gaan vijf soorten hop planten, geselecteerd door brouwer Marc Vriens. 

Daarna zullen de vrijwilligers wekelijks op het hopveld te vinden zijn, want het wieden van de hopplant is behoorlijk intensief werk. Cools: ,,We hebben een actieve groep vrijwilligers, maar als er mensen zijn die niets met bierbrouwen hebben maar het fijn vinden om in de natuur te werken zijn ze van harte welkom om ons te komen helpen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tilburgse met roots in Sri Lanka tast in het duister: ‘Waar komt dit geweld vandaan?’

    Tilburgse met roots in Sri Lanka tast in het duister: ‘Waar komt dit geweld vandaan?’

    TILBURG- Uit welke hoek komt het nietsontziende geweld in Sri Lanka? Met die vraag worstelt in Tilburg ook Neranjanee Fernando. Ze heeft met haar Nederlandse man een gezin van drie jongens in de Reeshof gesticht, maar het hart is altijd uit blijven gaan naar Sri Lanka, het eiland van haar geboorte en haar jeugd. En dat hart huilt nu. ,,Ik ken zestien mensen die in Negombo in het ziekenhuis komen goed.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.