Volledig scherm
Ad van Dommelen voor het mesttransportbedrijf dat hij in 1995 oprichtte. Daarnaast ligt de biogasinstallatie van Clean Minerals Bio Energy, waarmee Van Dommelen in 2007 begon. © Beeld Werkt

Belgische mestgigant neemt bedrijven Ad van Dommelen in Esbeek over

HILVARENBEEK - Het  Antwerpse bedrijf Fertikal Group, onderdeel van QLW Invest, is de nieuwe eigenaar van transportbedrijf en mestverwerker A. van Dommelen in Esbeek. De Belgen hebben alle drie de takken van het Esbeekse bedrijf overgenomen en worden daarmee één van de grootste mestverwerkers in West-Europa. De 30 medewerkers van Van Dommelen behouden allemaal hun baan.

De drie overgenomen bedrijven van Van Dommelen zijn het mesttransportbedrijf A. van Dommelen in Esbeek, mestvergistingsbedrijf Clean Minerals Bio Energy in Esbeek en VDB Agri Compost in Maaseik (B). QLW Invest en Van Dommelen bereikten in oktober een akkoord over de overname, die vanaf dit jaar officieel is. 

Quote

Mijn eis voor de overname was dat alle afspraken met mijn personeel overeind bleven.

Ad van Dommelen

Aanleiding voor de overname is het besluit van de 53-jarige Ad van Dommelen om zijn bedrijven te koop te zetten. ,,De reden is dat er niemand was om mij op te volgen. Ik heb drie kinderen, maar die hebben andere ambities”, zo vertelt hij. Al snel nadat bekend werd dat Van Dommelen zijn bedrijven van de hand wilde doen, maakte QLW Invest zijn interesse kenbaar. ,,Een eis van mij was dat alle afspraken met mijn personeel overeind bleven. Verder zal de nieuwe eigenaar natuurlijk wel gaan optimaliseren, maar alle bedrijven blijven gewoon bestaan.”

Herontwikkeling Groenstraat

Met een receptie in café het Schuttershof in Esbeek neemt Van Dommelen zaterdag afscheid van zijn klanten en personeel. Daarna breekt voor de Esbekenaar een nieuwe periode aan. ,,Ik besef nu dat er meer is in het leven dan alleen mestverwerking. Dat is nieuw voor mij want ik heb altijd keihard gewerkt.” Toch is hij niet van plan om stil te gaan zitten. 

Van Dommelen diende vorig jaar een plan in bij de gemeente voor de herontwikkeling van de Groenstraat in Esbeek. Hij wil er vijf intensieve veehouderijen saneren en zes woningen bouwen. Een plan dat tijdens een inloopavond vorig jaar op veel positieve reacties vanuit het dorp kon rekenen. Het Hilvarenbeekse college heeft deze week ingestemd met het voorontwerpbestemmingsplan en de inspraakprocedure gestart. ,,Ik heb heel veel zin om daar aan de slag te gaan”, aldus Van Dommelen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.