Volledig scherm
Plankjes gedumpt in Biezenmortel. © Meesters Multi Media / Bart Meesters

Belgische verdachte opvallende plankjesdumpingen ramt bij arrestatie auto boswachter

De verdachte van de talloze dumpingen van bouwafval in de buitengebieden van Midden-Brabant is gepakt. Het gaat om een 52-jarige man uit het Belgische Poppel. Hij werd woensdagavond op heterdaad betrapt in een natuurgebied bij Hilvarenbeek. De man zit vermoedelijk achter dertien dumpingen van grote hoeveelheden plankjes en ander afval in de natuur. Bij zijn arrestatie ramde hij de auto van een boswachter.

Volledig scherm
De politie kon de man aanhouden die achter de vele opvallende dumpingen van bouwafval zit. © Politieteam Leijdal

,,In en rond de natuurgebieden in ons district hadden we de afgelopen weken veel last van het zelfde soort (bouw)afvaldumpingen”, meldt de politie. In diverse natuurgebieden in de gemeente Hilvarenbeek en in het buitengebied tussen Tilburg en Vught werd bouwafval gevonden.

Steevast loosde de dader plankjes, laminaat, stoeltjes, deuren en ander hout: alles keurig in stukjes van enkele tientallen centimeters gezaagd. In hopen van enkele kubieke meters lagen ze op bospaden of achterafweggetjes. Steeds betrof het ongeveer een aanhangerlading vol. 

Tekst gaat verder onder het kaartje.

Volledig scherm
De politie kon de man aanhouden die achter de vele opvallende dumpingen van bouwafval zit. © Politieteam Leijdal

,,Zoals aangekondigd zijn de boswachters en politie extra gaan surveilleren en informatie gaan verzamelen.” Daarbij kwam een mogelijke verdachte in beeld. Een boswachter betrapte hem woensdag rond 23.00 uur op heterdaad, laat de politie donderdagochtend weten. 

De verdachte wilde meteen wegrijden en reed daarbij tegen de auto van de boswachter aan. Hij werkte niet mee met de controle en pleegde hevig verzet bij zijn aanhouding. 

Wapenstok

Volledig scherm
De man werd woedend en reed tegen de auto van een boswachter aan. © Politieteam Leijdal

,,De verdachte viel de boswachter aan en probeerde zijn wapenstok af te pakken. De boswachter was daardoor genoodzaakt zijn diensthond uit de auto te halen. De diensthond beet de verdachte, maar die bleef zeer agressief en bleef zich verzetten.” De gewaarschuwde politie kwam met spoed ter plaatse. De boswachter liep een dikke lip en een bloedneus op.

Vanwege de agressieve situatie, trokken de agenten hun wapenstok. Dat had geen effect, integendeel. Hij bleef zich nog steeds hevig verzetten, waarna hij nog een keer werd gebeten door de diensthond. De verdachte is uiteindelijk aangehouden, in een ziekenhuis behandeld vanwege de hondenbeet en vervolgens ingesloten in het cellencomplex voor onderzoek.

,,Wij hopen hiermee een einde te hebben gemaakt aan de vele afvaldumpingen in en rond onze natuurgebieden”, zegt de politie. Voorlopig blijven agenten actief surveilleren in de bewuste gebieden.

Volledig scherm
De nieuwste dumping, die zaterdagochtend werd gevonden. © Bart Meesters
Volledig scherm
De dumping in Biezenmortel. © Meesters Multi Media / Bart Meesters
Volledig scherm
De dumping in Biezenmortel. © Meesters Multi Media / Bart Meesters

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.