Ook toegestaan, een tekening van een beer achter het raam
Volledig scherm
Ook toegestaan, een tekening van een beer achter het raam © Facebook 'Berenjacht in Oss'

Beren verbroederen: ontspanning voor kinderen in crisistijd

OISTERWIJK - Het heeft alles in zich om in deze bange tijden een rage te worden: de Berenjacht. Kinderen trekken door de wijk - op anderhalve meter afstand van elkaar! - om zoveel mogelijk beren achter ramen te spotten.

Overgewaaid uit Australië is het spelletje geënt op het populaire prentenboek ‘We gaan op berenjacht’,  dat al in 1995 werd geschreven door Michael Rosen en Helen Oxenbury. 

,,Inspirerend boek", zegt Wilma Temming van Boekhandel Oisterwijk, waar ook een flinke beer in de etalage is geplaatst. ,,Het boek wordt op scholen en peuterspeelzalen gebruikt om angsten bij kinderen weg te nemen.”

Of corona dan ook de verklaring is voor het om zich heen grijpend fenomeen van de berenjacht, is echter de vraag.  De Berenjacht biedt wel de broodnodige ontspanning.

Afstreepkaart in omloop

Ook Boekhandel Oisterwijk verspreidde de oproep om op Berenjacht te gaan. Er zijn ook al speciale Facebook-groepen in het leven geroepen. ‘Berenjacht in Oss', bijvoorbeeld. De leden stromen ook toe in de nationale Facebook-groep ‘Berenjacht in NL'. Een speciale ‘Afstreepkaart Berenjacht’ is ook al in omloop.

Scepsis valt ook op te tekenen. ,,Hier doen wij niet aan mee", laat een Oisterwijkse op Facebook als reactie achter. ,,Er wordt ons gevraagd #blijfbinnen en nu kunnen we massaal op berenjacht.  Beetje dubbel.  Okay, het is alleen met je gezin of de kinderen, maar de kans dat je groepen krijgt is onbewust zo groot. Wij kiezen voor onze gezondheid en veiligheid.”

Berenjacht afstreepkaart
Volledig scherm
Berenjacht afstreepkaart © -
Beer die meedoet aan de Berenjacht.
Volledig scherm
Beer die meedoet aan de Berenjacht. © Maai Ke (Facebook)
Naast en hond wacht op de vensterbank een beertje om door kinderen gespot te worden
Volledig scherm
Naast en hond wacht op de vensterbank een beertje om door kinderen gespot te worden © Facebook 'Berenjacht in Oss'
  1. Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtakker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemdheid
    PREMIUM

    Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtak­ker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemd­heid

    BIEST-HOUTAKKER/TILBURG - Besmet raken met het coronavirus aan de ­andere kant van de oceaan, op een smalle, harde brancard in een privévliegtuig terugkeren naar huis en in Chili uitgroeien tot een nationale bekendheid. Het overkwam de 81-jarige Edwin Janssens uit Biest-Houtakker, maar heel veel weet hij er zelf niet meer van. Twintig dagen lag hij in coma. ,,Het voelde alsof ik een halfuur lag te pitten.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.