Volledig scherm
Jos de Pont bij beelden van Thomas Schütte in De Pont. © Beeld Werkt

Bescheidenheid siert De Pont

TILBURG - Het is in een kwarteeuw als voorzitter van het bestuur van museum De Pont in Tilburg pas zijn eerste interview. Eerdere verzoeken wees Jos de Pont resoluut af. Maar nu, bij het zilveren jubileum, wil hij - na enig aandringen - wel. "Het is niet mijn museum", zegt hij ter verklaring. "Het geeft geen pas mezelf op de borst te kloppen. Het is het museum van mijn vader."

De familie De Pont houdt ook helemaal niet van de voorgrond, zegt hij. "Dat is niks voor ons. Bescheidenheid past bij ons." In de media zul je dan ook weinig vinden. Niet over Jos de Pont, niet over Janivo, de beleggingsmaatschappij van de familie. In Nederland is Janivo een van de grootste investeringsfondsen dat belegt met privévermogen. Zakenblad Quote schat het familievermogen op 745 miljoen euro. De Pont wil er niet op ingaan. "We hadden destijds een aandeel in Quote genomen. Een nieuw, glossy zakenblad, dat had mijn vader ook leuk gevonden. Dat was voordat ze begonnen met de lijst van vijfhonderd rijkste Nederlanders. Daar wilden we niet in staan." Hij grinnikt even. "Dat is ons niet gelukt."

Hij zit onder de Japanse boom in de tuin van De Pont. Zijn vrouw Joy naast hem. Binnen, in het museum achter hem, wordt druk gewerkt aan WeerZien, de jubileumexpositie van De Pont.

Het fonds waaruit het museum wordt gefinancierd, is afkomstig uit de nalatenschap van Jos' vader, de in 1915 in Tilburg geboren jurist en zakenman Jan de Pont. Al vanaf midden jaren tachtig voerde de familie gesprekken om het familiekapitaal van Jan in te zetten voor de kunst. "Mijn vader woonde toen weer in Tilburg. Hij had er een flat gekocht na jaren in Frankrijk te hebben gewoond. Mijn moeder werd ziek en kon in verpleegcentrum De Hazelaar terecht. Ik had toen alle werkzaamheden van mijn vader al overgenomen en na vergaderingen op het kantoor van Janivo, dat toen nog in Breda zat, gingen we altijd naar Tilburg. Daar werd mijn vader bijgepraat. We hadden de stichting in concept klaar. Ik had als advocaat de papieren opgesteld toen mijn vader in 1987 plotseling overleed aan een verwaarloosde longontsteking. Maar hij had nog niet getekend. Met mijn zussen en mijn broer hebben we besloten: we gaan er toch mee door."

Over de hoogte van het legaat van museum De Pont doet de familie geen uitspraken. Van de economische crisis van een aantal jaar geleden raakten de vermogensbeheerders niet in paniek. "We zijn wel wat voorzichtiger geworden. Als de rente richting nul gaat, moet je wel zorgen dat de financiën op orde zijn. Maar het fonds is groot genoeg. Er is verstandig belegd en de rendementen daarvan zijn voldoende om De Pont ook op lange termijn zeker te stellen. Bij grote aankopen of ingrijpende verbouwingen doet de familie soms een schenking, maar de budgetten voor het museum staan niet onder druk."

Prinses Beatrix is zaterdag 16 september aanwezig bij de onthulling van Sky Mirror (for Hendrik), een sculptuur van de Britse kunstenaar Anish Kapoor. Het is een cadeau van de gemeente Tilburg en de provincie. Ook de kunstenaar zelf betaalt eraan mee. Die dag begint ook WeerZien, de jubileumexpositie van De Pont.

Volledig scherm
Jos de Pont en zijn vrouw Joy voor Abstraktes Bild van Gerhard Richter. © Beeld Werkt
Volledig scherm
Jos de Pont bij Grapes, een werk van Ai Weiwei. © Beeld Werkt
  1. Twee overvallen op horecazaken binnen 10 minuten tijd in Tilburg, vermoedelijk schot gelost
    VIDEO

    Twee overvallen op horecaza­ken binnen 10 minuten tijd in Tilburg, vermoede­lijk schot gelost

    TILBURG - In Tilburg zijn vrijdagavond even voor 21.30 uur binnen 10 minuten tijd twee overvallen gepleegd op horecagelegenheden. Chinees afhaalrestaurant Ho-Ho aan het Pieter Postplein en een cafetaria De Vriendschap aan de Goirkestraat zijn overvallen. Aan het Pieter Postplein zou een keer in de lucht zijn geschoten. Het is nog niet duidelijk of het om een of meerdere daders gaat. Dat meldt de politie.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.