Bier drinken op de Heuvel. Wie is er niet groot mee geworden?
Volledig scherm
Bier drinken op de Heuvel. Wie is er niet groot mee geworden? © Jan van Eijndhoven / PVE

Beste bier van Tilburg? Dit zijn de kanshebbers

Do 13 juni: ‘Schering en inslag’ van Stadsbrouwerij 013, ‘Vierkaantuh Tèenschoenuh’ van Schoentjes en ‘El Blanquito’ van Gebroeders Hop. Dat zijn de kanshebbers op de titel ‘beste bier van Tilburgse bodem’. Een nieuwe verkiezing.

Dit jaar vindt voor het eerst de verkiezing ‘beste bier van Tilburg’ plaats. De drie kanshebbers werden door de jury uit negen inzendingen geselecteerd. Stadsbrouwerij 013 is de bekendste van de drie: de microbrouwerij zit sinds vorig jaar aan de Piushaven

Brouwerij Schoentjes bestaat uit de gebroeders Schoenmakers die thuis brouwen en de Gebroeders Hop zijn dan weer geen broers, maar twee vrienden die samen brouwen. 

Bierfestival

Quote

Tilburg telt verdient een representa­tie­ve biercompe­ti­tie

Mark van Bergen

Wie van de drie wint, wordt eind deze maand bekendgemaakt tijdens het Tilburgs Bierfestival op zondag 30 juni. De verkiezing komt uit dezelfde koker als het festival, beide zijn opgezet door bierspeciaalzaak T Drinks.

,,Tilburg telt tegenwoordig veel interessante brouwerijen en verdient een representatieve biercompetitie”, zegt juryvoorzitter Mark van Bergen. ,,Ik was verrast door het veelal hoge niveau.” Van Bergen is een internationaal biersommelier en wordt bijgestaan door nog eens drie internationale biersommeliers: Yvonne van Houtum, Ton van Opstal, Bert van Leeuwen. Het vijfde jurylid is Kees Verlaan, de restaurantmanager van Taste, wijnsommelier en hij combineert wijn en spijs.  

Vierkaantuh tèenschoenuh

Vierkaantuh tèenschoenuh
Volledig scherm
Vierkaantuh tèenschoenuh © Brouwerij Schoentjes

Blijf je toch met één vraag achter: vierkaantuh tèenschoenuh, waar komt die naam in godsnaam vandaan? ,,We noemen al onze bieren naar schoenen”, lacht Leen Schoenmakers. ,,En ja, we krijgen er veel vragen over.”

De Schoenmakers zoeken bij ieder bier een bijpassende schoen. Zo brouwden ze eerder bijvoorbeeld een Sandaal (Brown Ale), Legerkiest (Barley Stout), $nieker (American IPA), Koiboilèèrs (American Amber/Red Ale), Mookazèn (American Pale Ale), Braandwirlèèrs (Chili Stout), Tripklumpkuh (Dutch Tripel). Vierkaantuh tèenschoenuh is een quadrupel. Vandaar. 

De winnaar wordt op 30 juni bekendgemaakt. De wedstrijd wordt een jaarlijks terugkerend evenement. En later dit jaar is er de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier 2019. 

En alle inzendingen op een rij: 

Winkeltaler Dunkles Weizen van Stadsbrouwerij Tilburg
Blotskòps van Kraftbier
El Blanquito van Gebroeders Hop
Mannenpils van De Halve Ton
Ghost Yard van LOC Brewery
Tripel van ‘t Mag
La Trappe Isid’or van Bierbrouwerij De Koningshoeven
Vierkaantuh Tèenschoenuh van Schoentjes
Schering & Inslag van Stadsbrouwerij 013

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.