Volledig scherm
Alae Boujrad, manager Operations Events van Profi-sec. © Beeld Werkt

Beveiligers tijdens kermis uitgerust met bodycams

TILBURG - De Tilburgse kermis is met afstand het grootste publieksevenement van Brabant. Om het feest ook veilig te houden, krijgt de politie al sinds 2005 assistentie van het Bossche beveiligingsbedrijf Profi-Sec. 

Medewerkers van Profi-Sec maken dit jaar voor het eerst gebruik van bodycams, vertelt directielid Faisel Reingoud. Van de kleine camera's, die op de borst worden gedragen, moet vooral ook een preventieve werking uitgaan. De Nationale Politie experimenteert momenteel op 32 plaatsen in het land met de bodycams. Tilburg zit daar niet bij. Onderzoekers spreken elkaar tegen over de vraag of de bodycams wel zulke goede effecten hebben. Bovendien zijn sommige politie-agenten bang dat de camerabeelden ook tegen hen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld als ze zelf in de fout zijn gegaan. 

Werkdruk

De politie in Tilburg maakt al jaren een 'terugtrekkende beweging' op de kermis, precies zoals dat ook bij veel andere grote evenementen het geval is. De evenementen trekken een zware wissel op de werkdruk van de politie . In Tilburg kan de politie-inzet niet verder worden teruggeschroefd, denkt Jeroen Bronswijk, evenementencoördinator van de politie. Hij benadrukt dat de politie de regie houdt over de veiligheid. De dertig medewerkers die Profi-Sec iedere dag inzet op de Tilburgse Kermis, zijn inderdaad 'een verlengstuk van de politie', beaamt manager Reingoud. 

Guus Meeuwis

Sinds de vorming van de Nationale Politie is het volgens politiecoördinator Bronswijk ook makkelijker geworden om agenten uit andere regio's op te roepen op het moment dat dat nodig is. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook op 9 juini in Eindhoven, toen de politie een verdachte man filmopnames zag maken bij het concert van Guus Meeuwis in het PSV-stadion. In recordtempo werd toen een grote hoeveelheid agenten opgetrommeld. De Amsterdamse verdachte, die in het politiesysteem stond aangemerkt als 'geradicaliseerd',  werd in de boeien geslagen. Concertbezoekers konden het stadion rustig verlaten. 

Volledig scherm
Politie-agenten op de Tilburgse Kermis in 2011. © joris buijs / pve
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.