Volledig scherm
De Bevrijdingsbel van Tilburg zal elke dag geluid worden in de Mariakapel van OLV ter Nood © Stadsmuseum

‘Bevrijdingsbel’ van Tilburg krijgt plekje in Mariakapel

VIDEOTILBURG - Er is een plek gevonden voor de bel van een brandweerwagen die een Schotse bevrijder in oktober '44 weggaf aan een Tilburgse winkelier. Hij komt te hangen in de Mariakapel van Onze Lieve Vrouwe ter Nood, die in de Kapelhof achter de Schouwburgring te vinden is.

Op 27 oktober, de dag waarop Tilburg werd bevrijd, zal de bevrijdingsbel voor het eerst geluid worden. Dat zal daarna elke dag gebeuren, voorafgaand aan de eucharistieviering. 

,,Ik ben blij dat de bel in Tilburg blijft", zegt Hans van Poppel, die zich de laatste jaren over de bel ontfermde. Hij had zich voorgenomen om de bel terug te geven aan de Schotse bevrijders, maar met de Mariakapel als bestemming toont hij zich nu content. 

Lees onder de video verder

Na een artikel in het Brabants Dagblad was het Karel Bergmans die als voorzitter van de stichting Gilde van Onze Lieve Vrouw ter Nood de Mariakapel aandroeg. De kapel werd in 1964 gebouwd om de bevrijding te herdenken en Maria te bedanken. In de kapel ligt ook een boek met namen van oorlogsslachtoffers. 

De stichting van Bergmans krijgt de bel in bruikleen. Van Poppel draagt hem over aan de gemeentelijke stadscollectie, die wordt beheerd door Stadsmuseum Tilburg.

Volledig scherm
De Mariakapel van Onze Lieve Vrouwe ter Nood achter de Schouwburgring in Tilburg © Wikipedia
Volledig scherm
Hans en Ria van Poppel buigen zich met Ben Robben (midden) over de bel die een Schotse bevrijder op 27 oktober 1944 aan de Tilburger Louis van Riel heeft gegeven. © Beeld Werkt
Volledig scherm
Op de Tilburgse bevrijdingsbel staan de initialen GR, kort voor George Rex. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was George VI koning van het Verenigd Koninkrijk. © Beeld Werkt

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.