Bewoners van de Groenstraat in Udenhout met hun nestkastjes.
Volledig scherm
Bewoners van de Groenstraat in Udenhout met hun nestkastjes. © Hein van Iersel

Bewoners en mezen strijden samen tegen processierups in Udenhout

UDENHOUT - Wie in een straat woont met maar liefst 192 eikenbomen, betaalt deze zomer de hoofprijs: het stikt van de eikenprocessierupsen in de Udenhoutse Groenstraat. Buurtbewoners zetten zich gezamenlijk in voor een groene oplossing, namelijk het bouwen van mezenkasten. Eén voor elke boom.

 1. Eikenprocessierups vormt groot gevaar voor honden en daar weet dit baasje alles van: ‘Ik dacht dat ik Ouzo kwijt was’
  PREMIUM

  Eikenpro­ces­sie­rups vormt groot gevaar voor honden en daar weet dit baasje alles van: ‘Ik dacht dat ik Ouzo kwijt was’

  TILBURG - Eikenprocessierupsen lijken dit jaar een groter gevaar voor honden dan ooit. De beestjes zitten minder in bomen en kruipen via het onkruid uit de grond omhoog. Precies op de plek waar honden graag snuffelen. De insecten kunnen allergische reacties opwekken, of erger nog: fataal zijn. Bij Lotte Rube kwam het niet zover, maar ze spoedde wel met gierende banden naar de dierenarts toen bleek dat haar hond Ouzo in contact was gekomen met de processierups.
 2. Na twaalf jaar implantaten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’
  PREMIUM
  MET VIDEO

  Na twaalf jaar implanta­ten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’

  Op haar 29ste maakte Johanna Kok (41) de rigoureuze beslissing om haar borsten te laten verwijderen. Als drager van het BRCA1-gen, had ze zestig tot tachtig procent kans op een agressieve vorm van borst- of eierstokkanker. Twaalf jaar liep ze met silicone implantaten rond. ,,Die moésten eruit, het voelde niet goed.” Nu mag ze deelnemen aan een trial waarbij borsten gevormd worden met lichaamseigen weefsel. ,,Na twaalf jaar is het gevoel terug!”

In samenwerking met indebuurt Tilburg