KonoEen van de vijftien vestigingen van Koningsoord Berkel-Enschot
bibliotheek
Volledig scherm
KonoEen van de vijftien vestigingen van Koningsoord Berkel-Enschot bibliotheek © Beeld Werkt

Bieb gaat bezorgen bij 70-plussers, nog geen afhaalpunt

TILBURG - Bibliotheek Midden-Brabant gaat bij 70-plussers in de regio desgewenst boeken bezorgen. Een afhaalservice voor alle leden is een mogelijke vervolgstap. 

De coronacrisis noopte bibliotheek Midden-Brabant aanvankelijk tot sluiting van alleen de LocHal, daar zijn immers al gauw meer dan honderd mensen bijeen. Maar sinds 16 maart zitten alle 15 vestigingen in de regio op slot. ,,We volgen daarmee de landelijke lijn om sportclubs, musea, concertzalen en dergelijke te sluiten", zegt een woordvoerster.

Maar waarom niet creatief een mouw eraan gepast, naar analogie van restaurants die razendsnel zijn omgeschakeld op thuisbezorgen? Terwijl de behoefte aan boeken waarschijnlijk groter is dan ooit, zijn leden van de bieb het momenteel aangewezen op luisterboeken (3600 titels) en e-books (26.000). In die laatste categorie is het actuelere aanbod soms nog beperkt.  

Nood hoogst bij 70-plussers

Voor reguliere boeken geeft de bibliotheek prioriteit aan die groep voor wie de nood het hoogst is: 70-plussers. ,,We hadden al een bezorgservice voor ouderen met een medische indiactie, maar bereiden dat nu uit voor alle leden boven de 70 die geen gebruik kunnen maken van het online-aanbod", zegt de woordvoerster. Vanaf woensdag kunnen mensen zich aanmelden, volgende week worden de eerste pakketten bezorgd. ,,Waar mogelijk sluiten we aan bij bestaande lokale initiatieven, zoals bijvoorbeeld Beek Bezorgt.” 

Een afhaalpunt voor alle leden is ‘een mogelijke vervolgstap'. ,,Dat vergt behoorlijk wat inregelwerk. We kunnen niet overal even makkelijk bij het materiaal en moeten ook het transport anders gaan regelen. Aan het eind van de week maken we de balans op voor mogelijke verdere uitbreiding van onze service.” 

Thuisbiebapp op komst

Landelijk is momenteel een 'thuisbieb-app’ in ontwikkeling, die een honderdtal actuelere online-titels gaat bieden. Ook niet-leden kunnen daarvan gebruik maken. ,,We verwachten dat die binnen een week beschikbaar is.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.