Biezenmortel is een jaar na het huwelijk met Tilburg nog altijd blij ‘het dorp kan langzaam gaan groeien’
BDBIEZENMORTEL - Meer huizen en een opknapbeurt voor dorpshuis De Vorselaer. Nu Biezenmortel al ruim een jaar bij Tilburg hoort, ziet het dorp dat het kansen krijgt om te groeien. En dat is nodig ook, want het dorp wil vooruit. ,,Anders worden we een slaapdorp.”
Tot nog toe is het dorp Biezenmortel tevreden over de samenvoeging met Tilburg. De dwerg en de reus zijn na de grenscorrectie van begin 2021 met elkaar verbonden en dat is positief voor de ontwikkeling van het dorp, zo vinden inwoners. Over het openbaar vervoer zijn de inwoners een stuk minder blij. Buslijn 9 vanuit Tilburg rijdt niet verder dan Udenhout en dat mag wel anders.
Mensenheugenis
,,De samenwerking met Tilburg is goed van start gegaan”, aldus Thomas Mallens, voorzitter van Coöperatie Biezenmortel. Deze coöperatie telt 453 leden, dat is zo’n beetje elk woning in het dorp van 1400 inwoners, ervan uitgaande dat één volwassene per adres lid is. Een berekening die volgens Mallens klopt.
Biezenmortel hoorde sinds mensenheugenis bij Udenhout, maar bij de herindeling in 1997 ging het dorp op in de gemeente Haaren. In die periode wilden de inwoners niet bij de grote stad horen, nu zien ze juist de voordelen ervan. Het dorp kan meeliften op de ambitie van de stad. Tilburg heeft een grote woningbouwopgave en dat is gunstig voor Biezenmortel. Haaren had beduidend minder woningen te verdelen dan Tilburg.
Biezenmortel wil groeien en een toename van het aantal inwoners naar 2500 tot 3000 is daarbij het streven. Dat aantal stemt overeen met de wens van 45 procent van de bewoners, zo blijkt uit een enquête. Ruim een kwart wil een nog groter dorp, een kleiner deel heeft juist moeite met te veel en te snelle groei.
School openhouden
De coöperatie zet in op 2500 tot 3000 inwoners in de komende vijftien jaar met een groeispurt in de eerste vijf jaar. ,,Door groei komt er aanwas op de school”, zegt Thomas Mallens. ,,We willen de school openhouden. In de jaren zeventig hadden we ruim 160 leerlingen, nu rond de 85. Groei is ook goed voor ons verenigingsleven, het aantal leden en de vrijwilligers. We willen geen slaapdorp worden.”
Mallens: ,,De gemeente Tilburg heeft meer slagkracht en kwaliteit. De communicatie met de provincie gaat ook gemakkelijker. Bovendien is er met Rolph Dols een dorpswethouder voor Biezenmortel en we spreken elke twee, drie weken met omgevingsmanagers van de gemeente over de vooruitzichten voor ons dorp en het plan voor het centrum.”
Dat plan gaat onder meer over woningbouw. Het dorp heeft niet alleen behoefte aan meer woningen, ook aan huizen die betaalbaar zijn voor starters. Jongeren trekken nu weg omdat de voornamelijk tweekappers die te koop staan niet binnen hun budget passen. Het dorp zal zich geleidelijk uitbreiden. In de breedte of de lengte, afhankelijk van de gronden die beschikbaar komen voor de bouw.
,,De gesprekken met Tilburg hierover verlopen goed, maar we blijven kritisch”, zegt Thomas Mallens. ,,En er zijn ook inwoners die zeggen: ‘eerst zien, dan geloven.’”
Dorpshuis
Op korte termijn zet de coöperatie in op het moderniseren van De Vorselaer, het dorpshuis met gymzaal. De exploitatie daarvan is goed, maar het gebouw is dringend toe aan een make-over. Daarvoor krijgt het dorp een bijdrage van de gemeente. Mallens: ,,Er komt een nieuwe pui, het plafond wordt aangepakt, de verlichting ook. Nu hangen er tl-buizen en het meubilair is oud. We willen dat iedereen zich thuis voelt in De Vorselaer: jong en oud, en dat er op ieder moment meerdere activiteiten tegelijkertijd zijn, biljarten, kaarten met een kop koffie of een pilsje.”
Het openbaar vervoer waarover onvrede is, is in handen van Arriva. Die vervoersonderneming overlegt met de provincie over de dienstregeling. De coöperatie lobbyt zowel bij gemeente Tilburg als provincie om ook een bus door Biezenmortel te laten rijden, voorlopig nog zonder resultaat.
Bus
Voor de toekomst hoopt Thomas Mallens dat het openbaar vervoer naar zijn dorp verbetert. ,,Daarvoor trekken we op met de dorpsraad Udenhout. Die wil dat lijn 9 doorrijdt naar nieuwbouwwijken de Mortel en Den Bogerd en naar het bedrijventerrein Kreitenmolen. Als de bus eenmaal daar is dan is die ook bijna in Biezenmortel.”
Een betere busverbinding voor Biezenmortel staat bij Arriva niet op de agenda, al kan dat veranderen als er meer woningen komen. Arriva houdt de dienstregeling elk jaar tegen het licht en houdt rekening met informatie die de gemeente aanlevert. Uiteindelijk heeft de provincie het laatste woord.
Op dit moment rijdt er wel een buurtbus van Oisterwijk, via Udenhout, Biezenmortel en Helvoirt naar Den Bosch. Dat is lijn 239. Er rijdt geen buurtbus naar het centrum van Tilburg. Reizigers moeten met dan de buurtbus naar Udenhout en overstappen op lijn 9.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ongeluk met vier auto's op de A58 richting Tilburg
TILBURG - Vanwege een ongeluk met vier auto’s op de A58 richting Tilburg, was dinsdag aan het eind van de middag één rijstrook afgesloten. Dat meldt de ANWB. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Willem II pakt door en stelt clubicoon Arjan Swinkels aan als hoofd jeugdopleiding
Het was al bekend dat beide partijen in gesprek waren, maar nu is het rond: Arjan Swinkels is als hoofd jeugdopleiding terug bij Willem II. De 37-jarige ex-verdediger gaat samen met Robby Hendriks leiding geven aan de Tilburgse academie. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUM
Saneren grond kost 215.000 euro, maar Goirle betaalt 400.000 euro
GOIRLE - Het gaat Goirle 400.000 euro kosten om een deel van het terrein van Van Puijenbroek te saneren. Dat gebeurt ondanks dat het opruimen van zware metalen in de gemeentegrond zelf uiteindelijk maar 215.000 euro kost.
-
Fraai kunststuk van debutant BE’79 door direct play-offs in te stappen
De zaalvoetballers van BE’79 leverden een waar kunststuk af door als debutant in de eredivisie meteen de play-offs te bereiken. Op de allerlaatste speeldag van de kampioenspoule moest het gaan winnen bij directe concurrent HV/Veerhuys, dat vooraf evenveel punten had dan de Berkel-Enschotse formatie. Dat deed de ploeg van coach Jeroen Hakkens met de hakken over de sloot, 5-6. Een gelijkspel had, gezien de eerdere uitslagen in de najaarscompetitie, niet volstaan. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Operatie eerste deel Willem II-straat geslaagd: ‘prachtig geworden’ (al zijn er nog littekens)
TILBURG - Meer dan een half jaar staarden de ondernemers van de Willem II-straat in een afgrond voor de deur, nu ligt er een nieuwe straat. Was het de pijn waard? Het eindresultaat is ‘prachtig’, maar de ellende van de bouwput was toch echt te gortig. ,,Gelukkig kunnen we nu weer door.”
In samenwerking met indebuurt Tilburg