Volledig scherm
Kunst tijdens Kaapstad. De Tilburgse binnenstad werd drie dagen door kunstenaars uit binnen- en buitenland gekaapt. © Jostijn Ligtvoet

Binnenstad weer bloedstollend saai, kunnen we de Kaapstad-kunst houden?

Ma 12 aug: Na een weekend Kaapstad wordt de binnenstad van Tilburg zo bloedstollend saai. Kunnen die kunstwerken - of in ieder geval een deel - alsjeblieft permanent een plek krijgen? 

Volledig scherm
De kleurrijke zandbak op het Pieter Vreedeplein. Waarom blijft 'ie niet? © Jostijn Ligtvoet

Hoe maken we de binnenstad aantrekkelijk? Er wordt al jaren over nagedacht, maar laat een horde kunstenaars in de binnenstad los en de oplossingen rollen je tegemoet. De witte olifant en kleurrijke zandbak die er dit weekend tijdens Festival Kaapstad stonden: zo wordt het Pieter Vreedeplein leuk. (Of beter: leuker.)   

Je zag het op meer punten in het centrum, stukjes vertrouwde stad die opeens sprankelen. 

Het beste voorbeeld vond ik persoonlijk de duiker die opeens op kunstwerk De Duikplank aan de kruising Spoorlaan stond. Dat kunstwerk is in mijn ogen een onding, sowieso weten veel mensen niet eens dat het kunst is. Met die pop erop opeens wél een leuke blikvanger. 

Absurdisme

Tilburg wordt vaak de stad van het absurdisme genoemd, maar eigenlijk ontbreekt het daar in het straatbeeld aan. Tijdens Kaapstad is het er wel, maar alleen de beschilderde kauwgompjes blijven liggen. Zonde. Kunnen we na de volgende editie niet een deel van de kunst houden? 

Op die vraag heeft kunstenaar Sander van Bussel van Kaapstad een ‘enerzijds’ en ‘anderzijds’. ,,Kaapstad duurt drie dagen, door die tijdelijkheid mag de kunst controversiëler, minder praktisch zijn. Als kunst permanent is moeten 100.000 mensen er een plasje over doen, nu kunnen we stunten. Ieder jaar is de stad een leeg vel papier waar de kunstenaars door worden uitgedaagd. Daar krijg je energie van.”

Publiekslieveling houden?

Poll

Van Kaapstad mag er meer permanent blijven

  • Jazeker (85%)
  • Neen (13%)
  • Geen mening (2%)
826 stemmen

Desalniettemin: de kunst die niet in de weg staat, vooral het kleine werk, zou eigenlijk zo kunnen blijven. Van Bussel stipt zelf het werk van Streetart Frankey aan (de ufo, de pop op de duikplank, etc.), de poëzie van Nick J. Swarth en Sander Neijnens en de zandbak. ,,Alleen is die laatste bijvoorbeeld van triplex gemaakt, niet voor de eeuwigheid.”

Maar, mijmert ‘ie hardop, tijdens het festival zou je het publiek een lieveling uit kunnen laten kiezen die niet weg gaat. Die vervolgens een nieuwe uitvoering krijgt zodat het permanent kan blijven. De vraag is: willen we dat? Durven de gemeente, ondernemers en bewoners daar in mee te gaan?  

Praat mee op FacebookTwitter of stem op de poll.  

Volledig scherm
Kunst tijdens Kaapstad. De Tilburgse binnenstad werd drie dagen door kunstenaars uit binnen- en buitenland gekaapt. © Jostijn Ligtvoet
Volledig scherm
Kunst tijdens Kaapstad. De Tilburgse binnenstad werd drie dagen door kunstenaars uit binnen- en buitenland gekaapt. © Jostijn Ligtvoet
  1. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.