Volledig scherm
De nieuwe binnentuin van Buutvrij. © Bas Vermeer

Binnentuin en De Werkplaats: dit is ‘Buutvrij 2.0’

Vrij 17 mei: Het was een gribuszooi, er moesten bergen werk worden verzet, maar de droom van creatief koffiecafé Buutvrij is werkelijkheid geworden. Ook de achterliggende ruimtes zijn bij het café getrokken. Buutvrij heeft nu een binnentuin én De Werkplaats, een flinke ruimte voor flexwerkers. 

Nieuwe aanwinsten: de kas met doorzichtige overkapping en een oude werkplaats van de fietsenmaker, waar vroeger tweewielers werden opgelapt. Daarmee is het aantal vierkante meters verdubbeld. Buutvrij-eigenaren Bibi ‘t Hart en Marieke van Cleef liepen al een jaar of drie met het idee rond om ze op te knappen. 

Het deel met de doorzichtige kap is een binnentuin geworden, met koffiebar en heel veel planten. De werkplaats kreeg twee hoofdletters - De Werkplaats - en is nu een plek waar flexwerkers de hele dag kunnen zitten en onbeperkt koffie mogen pakken. De eerste twee uur kost 6,50 euro, ieder uur daarna 2,50. 

,,Met de binnentuin hebben we veel meer plaats voor groepen, het is bijvoorbeeld leuk voor een high tea of vrijgezellenfeest”, zegt Marieke van Cleef. De Werkplaats voor flexwerkers is iets rustiger, qua akoestiek, dan het cafégedeelte. 

Verdwenen rotte kies

Volledig scherm
De Werkplaats, de nieuwe flexwerkruimte van Buutvrij. © Bas Vermeer

Buutvrij bestaat nu zo’n 5,5 jaar, sinds oktober 2013. Toen werd de rotte kies van de straat (overgebleven na het verdwijnen van fietsenwinkel Spokes) een hip/knus/industrieel koffietentje. Buutvrij kwam er na een crowdfunding waarmee vervolgens de bank over de streep werd getrokken.

Het café kende een vliegende start en is nog steeds een succesformule. Bijna altijd zit Buutvrij vol, tot op het terras aan toe. Het zit er allemaal door elkaar: van oudere dagjesmensen, buitenlandse studenten, advocaten tot schrijvers die aan hun roman werken.

Dit weekend is er een feestje met optredens om de opening van Buutvrij 2.0 te vieren. En dan? Al toekomstplannen? Van Cleef glimlacht. ,,Voor nu zijn we even klaar.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.