Voor alle actievoerende boeren is er koffie en koek, aangeboden door Jumbo
Volledig scherm
Voor alle actievoerende boeren is er koffie en koek, aangeboden door Jumbo © Perry Roovers - MaRicMedia

Boeren sparen supermarkten, maar halen bij Jumbo wel koffie met een koek

TILBURG/BREDA - Actievoerende boeren slaan woensdag de distributiecentra van supermarkten voor een groot deel over. Aanvankelijk had Farmers Defence Force het plan om de centra te blokkeren, maar daar stak de rechter een stokje voor. Het bleef daarom in Brabant beperkt tot kleine acties in Breda, Tilburg, Veghel en Den Bosch. 

Bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg stonden woensdagmorgen rond 08.00 uur tientallen tractoren. Ze hebben een minuut of tien stilgestaan voor de ingang, maar vertrokken weer na een gesprek met de politie. 

Boeren hielden een korte blokkade voor het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg.
Volledig scherm
Boeren hielden een korte blokkade voor het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg. © Toby de Kort

Een andere groep boeren blokkeerde op een vergelijkbare manier het distributiecentrum van Jumbo in Breda. Ook daar kregen ze maar kort de kans, want de politie was er snel bij. Ook blokkade bij een tweede ingang van het bedrijf werd snel opgebroken. Eén vrachtwagen werd korte tijd tegengehouden, maar kon na ingrijpen van de politie weer doorrijden. 

De boeren kozen er daarna voor om een vreedzaam protest te voeren in de berm bij Jumbo. Dat leken de medewerkers van het distributiecentrum wel te kunnen waarderen. Een aantal van hem kwam naar buiten met een karretje vol koekjes en koffie. 

In Den Bosch volgde later op de ochtend een korte demonstratie in de buurt van het Jumbo-distributiecentrum bij de woonboulevard. Daar zette een tiental boeren hun tractoren korte tijd stil. Na dit protest reden ze weer door.

Een andere groep kwam aansluitend aan in Veghel, bij het hoofdkantoor en distributiecentrum van Jumbo. Ze reden rondjes, maar mochten het terrein niet op. De actie lijkt ook hier rustig te verlopen. ,,Zij willen hun punt maken en dat is prima. Maar geen rotzooi”, aldus locatiedirecteur Karel de Jong. 

Bekijk hier de video's van de boerenprotesten in Brabant: 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.