Volledig scherm
Gevelde bomen bij villa Vredelust. © Marcel Horck

Boete op komst vanwege vellen bomen in Tilburgs bos

TILBURG - De eigenaren van villa Vredelust en de omliggende grond in Tilburg kunnen een boete van waarschijnlijk enkele duizenden euro's tegemoet zien. Het omzagen van grote bomen in hun opdracht, wat tot flinke commotie leidde, was illegaal.

Dat meldt de provincie Noord-Brabant na een onderzoek van de Omgevingsdienst Brabant-Noord. Die heeft vastgesteld dat op het terrein in het bosgebied Heidepark de Wet natuurbescherming is overtreden. Naast de boete zal de Omgevingsdienst een herplantverplichting opleggen van 1.000 vierkante meter. 

Het terrein is eigendom van de ondernemers Hendrik Roozen, Joris Duijsters en Hein Heffels. Zij gaven het bureau Grasveld Tuin- en landschapsarchitecten opdracht een inrichtingsplan te maken. Daarop ging een aannemer de afgelopen weken met het ‘uitdunnen’ van het bos aan de slag.  Bosbezoekers sloegen alarm toen ook een twintigtal grote bomen, meest Amerikaanse eiken, plat waren gegaan. 

De Omgevingsdienst constateert dat hier sprake is van het 'vellen’ van bomen, en niet van 'dunnen’, aldus een woordvoerder van de provincie. ,,De initiatiefnemer had van dat voornemen melding moeten maken. Uit voorzorg had dit al veel vragen weg kunnen nemen.”

Het overtreden artikel in de Wet natuurbescherming luidt: ‘Het is verboden een houtopstand geheel of gedeeltelijk te vellen of te doen vellen, met uitzondering van het periodiek vellen van griend- of hakhout, zonder voorafgaande melding daarvan bij Gedeputeerde Staten’.

Saillant detail is dat mede-eigenaar Duijsters in conflict is met de gemeente Goirle, waar hij woont. Die deed aangifte tegen hem, omdat een zomereik in zijn tuin is gekapt terwijl daar geen vergunning voor was.

  1. Weg van het Vrijthof in Maastricht, op naar de Vrijthof in Hilvarenbeek: 540 mountainbikers zijn onderweg

    Weg van het Vrijthof in Maastricht, op naar de Vrijthof in Hilvaren­beek: 540 mountainbi­kers zijn onderweg

    MAASTRICHT- Het Vrijthof in Maastricht loopt leeg, de Vrijthof in Hilvarenbeek ligt er nog verlaten bij. De KWF Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge is zaterdagochtend van start gegaan. Een groep van 540 mountainbikers uit voornamelijk Midden-Brabant heeft 150 kilometer voor de boeg, waarvan een aanzienlijk deel door België. Rond 14 uur wordt de snelste uit het peloton op de Vrijthof in Hilvarenbeek verwacht. Een dikke zoen van Patty Pitt zal de beloning zijn.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.