Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw voor Mindlabs, gezien vanaf het spoor, met links de LocHal. Rechts ligt de Smederijtuin. De stalen spanten zijn van de bestaande hal. © Ector Hoogstad Architecten

Bom geld voor MindLabs, nu nog een naamplaatje

TILBURG - Tilburg gaat, naast de LocHal, definitief nieuwbouw neerzetten voor MindLabs. Eenderde van de gemeenteraad is niettemin tegen de investering van 27,3 miljoen. 

De naam die in 2021 op het gebouw prijkt, staat nog niet vast. De gemeenteraad ziet graag dat Tilburg vernoemd wordt, in navolging van bij voorbeeld Brainport Eindhoven. Zo kan de stad zich profileren met deze innovatieve en ambitieuze mix van interactieve technologie en menselijk handelen. ‘Voor wat hoort wat’, zo redeneert CDA-raadslid Ton Gimbrère die een motie indiende

Zeker is wel dat het gebouw er komt, pal naast de LocHal. De raad gaf haar fiat aan de investering van 27,3 miljoen euro. Voor dat geld komt - grenzend aan eigen huisvesting van de Fontys Hogeschool Journalistiek - twee kantoordelen. Een voor Tilburg University, de Persgroep en Onderwijsgroep Tilburg. Het andere voor  Uitgeverij Zwijsen en - 2800 m2 - partijen die nog geworven moeten worden. 

Oppassen voor kamikaze-actie

Ruim eenderde stemde tegen: de LST, De SP, de PvdA en Groep Jansen. ,,Wij zijn blij met studenten in de Spoorzone en willen ook lef tonen", zei Hans Smolders, ,,maar het risico is te groot. Er is alleen nog een voorlopig ontwerp. We moeten uitkijken dat dit geen kamikaze-actie wordt.” De PvdA vindt dat de gemeente als belegger/verhuurder niet alle risico’s moet overnemen van partijen die zelf niet willen investeren. De SP kreeg geen steun voor het plan deel-3 pas te bouwen als dat geheel is verhuurd.   

De juiste naam gaat wethouder Berend de Vries (D66, economische zaken) nog met de MindLabs-partners bespreken, maar op MindLabs Tilburg liet hij zich niet vastpinnen. ,,We willen breder kijken naar een merkenstrategie om activiteiten in stad en regio op de kaart te zetten.” Genoemd werden ook Gate2 en Midpoint Brabant. Gimbrère wilde nog wel even geduld opbrengen. ,,Aan Brainport werd ook pas tien jaar later ‘Eindhoven’gekoppeld’.” 

Keuzescenario's bij overschrijding

Ook een motie van Ons Tilburg om de raad bij onverhoopte kostenoverschrijding keuze-scenario’s voor te leggen, nam De Vries over. Dat gold eveneens voor het voorstel van Lokaal Tilburg om de mismatch op de lokale kantorenmarkt aan te pakken: op minder courante locaties staat een slordige 75000 verouderde vierkante meters leeg. ,,Maar aan een kantorenstrategie moeten ook marktpartijen meedoen.” De LST en de PvdA vonden het moment onjuist. ,,MindLabs verergert juist de leegstand", constateerde sociaal-democraat Bea Mieris. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.