Volledig scherm
Op de locatie ten oosten van de Tilburgseweg staan nu nog de kassen van voormalig tuincentrum Van Dal. Deze moeten volgens het plan plaatsmaken voor tien woningen. © Google Street View

Bouwplan Van Dal krijgt steun, maar roept vragen op over Slibbroek

HILVARENBEEK - Het plan van Jos van Dal om 10 woningen te bouwen aan de Tilburgseweg in Hilvarenbeek kan op instemming rekenen van de Beekse politiek. Die ziet daardoor wel een ander vraagstuk opdoemen: wat betekent de nieuwbouw voor toekomstige uitbreidingsmogelijkheden van het nabijgelegen bedrijventerrein Slibbroek? Het is de enige plek in de gemeente waar ondernemers nog ruimte hebben.

Al jaren was Van Dal met de gemeente in gesprek over een nieuwe bestemming voor de locatie aan de oostzijde van de Tilburgseweg, waar voorheen tuincentrum Van Dal was gevestigd. Daar staan nu nog de verouderde kassen van Van Dal, die als opslagruimte worden gebruikt. Geen fraai beeld voor de entree van het dorp. Tijdens de commissie Ruimte spraken alle fracties zich dan ook positief uit over het bestemmingsplan dat de bouw van 10 vrijstaande huizen mogelijk maakt.

Ook fractievoorzitter Silvia Bloemsma van de Groep Bloemsma was blij dat de oude kassen nu ruimte maken voor nieuwbouw, maar zij vroeg zich wel af wat dit betekent voor Slibbroek. ,,In het verleden hadden we heel andere bedoelingen voor deze locatie, namelijk de uitbreiding van het bedrijventerrein."

Mierbeek

In juni vorig jaar besloot de gemeenteraad dat bedrijventerrein de Mierbeek in Esbeek niet verder mag groeien. Ondernemers luidden daarop de noodklok over het gebrek aan groeimogelijkheden. Gemeenschapslijst en HOI Werkt droegen het toenmalige college op om eventuele uitbreiding op industrieterreinen Slibbroek en Bukkum te onderzoeken. Dit is tot op heden nog niet gebeurd. Ondernemers op de Mierbeek zeggen dat ze sinds vorig jaar weinig hebben vernomen van de gemeente.

Gemeenschapslijst heeft inmiddels aangekondigd vragen te zullen stellen over de uitbreidingsmogelijkheden op Slibbroek, omdat op Bukkum weinig meer mogelijk lijkt en op de Mierbeek uitbreiding dus ongewenst is.

Economisch platform

In het nieuwe programma-akkoord staat opgenomen dat de gemeente samen met lokale ondernemers gaat onderzoeken of en waar er uitbreidingskansen zijn. ,,Het college is zich hierop aan het voorbereiden en onze accountmanager bedrijven gaat starten met het inzichtelijk maken van de wensen en behoeften van ondernemers", zo laat de gemeente in een reactie weten. ,,Dit gebeurt in overleg met het economisch platform (vertegenwoordiging van lokale ondernemers). Hiervoor gaan we ook een aantal bedrijfsbezoeken afleggen."

Volledig scherm
Het beeldkwaliteitsplan voor de 10 woningen aan de noord-oostzijde van Hilvarenbeek. De locatie grenst aan de zuidkant tegen industrieterrein Slibbroek. © Compositie 5
  1. Hoogbejaarde (89) uit Moergestel raakt tienduizenden euro's kwijt, vrouwen plunderen rekening rond feestdagen

    Hoogbejaar­de (89) uit Moergestel raakt tienduizen­den euro's kwijt, vrouwen plunderen rekening rond feestdagen

    MOERGESTEL - Een 89-jarige vrouw uit Moergestel is in december zonder het te weten tienduizenden euro’s kwijtgeraakt nadat een onbekende vrouw ervandoor was gegaan met haar pinpas. Dat gebeurde nadat deze vrouw zogenaamd bij haar thuis de ramen en kranen kwam controleren. Pas anderhalve week later kwam de bewoonster erachter dat de pinpas uit haar portemonnee was verdwenen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.