Volledig scherm
Het logo van het Centrum voor Stedenbouw en Architectuur Tilburg en omstreken © Centrum voor Stedenbouw en Architectuur Tilburg en omstreken

BOUWSTOF: talkshow over architectuur en bouwen Tilburg

TILBURG - Lichtvoetig, maar ook verdiepend  inspelen op de actualiteit van architectuur en bouwen en ruimtelijke kwaliteit in Tilburg. Dat is het idee achter een nieuw initiatief: de talkshow BOUWSTOF.  

De talkshow waar iedereen met interesse voor Tilburg en architectuur bij wil en moet zijn. Zo afficheert het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg (Cast) een nieuw initiatief: BOUWSTOF.  De try-out is op woensdag 17 april, de ambitie is om de show vier maal per jaar te houden. 

,,Met een talkshow kunnen we beter inspelen op de actualiteit", zegt programmamaker Henriette Sanders. Zij gaat BOUWSTOF samen met collega Sophie Stravens presenteren. Tot op heden werd al lang tevoren een jaarprogramma gemaakt, thema-bijeenkomsten waren in de regel avondvullend.  ,,Op deze manier kunnen we  onderwerpen en thema's de aandacht geven die ze verdienen. Het een lichtvoetig, het andere serieus.” 

LocHal in Jaarboek Architectuur

In de eerste editie spreken de presentatoren met de Tilburgse architect Joris Verhoeven die zijn eigen duurzame ‘hutje op de hei’ realiseerde. Kirsten Hannema, architectuurcriticus van de Volkskrant wordt geïnterviewd over de nominatie van de LocHal als Gebouw van het Jaar. Tilburgs nieuwe ‘huiskamer van de stad’ siert ook het Jaarboek Architectuur waar zij in de redactie zit. 

Volledig scherm
Het hutje op de hei van architect Joris Verhoeven © Joris Verhoeven

Verder komen de belangrijkste nieuwtjes aan bod. Annemarie Vissers van ‘Keep Tilburg Ugly’ neemt de schoonheid van Tilburg op de hak; Tourtje Tilburg met Tim tackelt het laatste bouwnieuws en schrijver Martijn Neggers vat de show uiteindelijk speels samen. In de borrel achteraf blijft steeds een van de gasten beschikbaar om om na te praten. 

Prijsdrempel

Sanders: ,,We vragen de bezoekers op te schrijven wat ze vonden van de eerste editie en wat beter kan. Ons idee is om dit elk kwartaal te doen, maar het moet allemaal te betalen zijn.” Onderdeel van die financiering vormt ook een prijsdrempel: tickets kosten 8,71 euro. BOUWSTOF is in een podcast ook achteraf te beluisteren. ,,We gaan mensen die in Tilburg wonen en werken ook vragen om te vertellen over fijne of juist ergerniswekkende plekken. Zo hopen we tot een idee te komen over ruimtelijke kwaliteit in de stad.”  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.