Plan-t in aanbouw. Op de bovenste verdieping (met de bogen) huizen straks Crossyn en groepjes mensen van zes andere bedrijven.
Volledig scherm
Plan-t in aanbouw. Op de bovenste verdieping (met de bogen) huizen straks Crossyn en groepjes mensen van zes andere bedrijven. © Ben Ackermans/BD

Bovenin nieuwe toren in Spoorzone wordt straks gewerkt voor (en verdiend aan) de automobilist

TILBURG - In het hart van de Spoorzone zit het Tilburgse databedrijf Crossyn eind dit jaar onder één dak met groepjes werknemers van zes andere ondernemingen. Samen huren ze de hoogste verdieping van het kantoorgebouw Plan-t. Gezamenlijk doel: het ontwikkelen van nieuwe services voor autorijders.

Crossyn-oprichter Erik Kamps verwacht dat zijn bedrijf en de zes ‘strategische partners’ volgende maand de handtekeningen zetten. Grote bedrijven, ook internationale, zijn dat volgens hem. Namen mag hij nog niet noemen, op één na: verzekeraar Aon.

Uit elke auto is een massa aan data te halen

Wat die bedrijven bindt? Ze willen allemaal de analyses gebruiken die Crossyn kan maken van de vracht aan data die tegenwoordig uit elke auto of vrachtwagen te halen zijn. Daarmee kunnen ze nieuwe producten op de markt brengen, op het niveau van de individuele automobilist. Om maar iets te noemen: een abonnement voor reparatie en onderhoud tegen een vast bedrag, passend bij iemands specifieke rijbedrag. ,,We gaan toe naar een situatie waarin de autorijder zelf bepaalt welke data mogen worden gebruikt en wat daar tegenover staat.”

Quote

In twee jaar gaan we vlot naar 50 tot 60 mensen

Erik Kamps, Crossyn

Kamps begon in 2006 met Crossyn, dat zich bezighoudt met ‘datamining’ in de sector mobiliteit in brede zin. Shell, BMW, Bovag en de verzekeraars Interpolis, Reaal en Aegon behoren tot de klanten. Het bedrijf telt nu 28 medewerkers. Dat past niet meer op de 200 vierkante meter in het ondernemersgebouw Station88 in de Spoorzone. Bovenin Plan-t aan het Burgemeester Stekelenburgplein wacht 1500 vierkante meter aan vloeroppervlak. ,,Daar kunnen we groeien. In twee jaar gaan we vlot naar 50 tot 60 mensen”, verwacht Kamps.

Maar die grote ruimte is dus niet alleen voor Crossyn. Er komen zes ‘eilanden’, zit- en sta-werkplekken, elk voor personeel van de partners. Ieder voor zich kunnen ze samen met Crossyn tot nieuwe marktmogelijkheden komen. ,,Goed mogelijk is dat iemand straks drie dagen bij een partner in dienst is, en twee dagen bij ons.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.