Tilburg heeft van oudsher een grote gemeenschap van Somaliërs.
Volledig scherm
Tilburg heeft van oudsher een grote gemeenschap van Somaliërs. © Arie Kievit

Brexit-Somaliërs kloppen in Tilburg vergeefs bij de daklozenopvang aan

TILBURG - Het vooruitzicht van de Brexit doet steeds meer Somaliërs besluiten terug te keren naar Nederland, waar ze vervolgens aankloppen bij de daklozenopvang. In Tilburg merken ze dat bij Traverse. ,,Ze hebben niet nagedacht waar ze gaan wonen of hoe ze hun brood gaan verdienen en verwachten dan dat wij ze helpen. Dat gaat niet gebeuren”, zegt directeur Harry Crielaars in een uitzending van Een Vandaag

Crielaars maakt duidelijk dat Traverse voorrang verleent aan daklozen met wie meer aan de hand is: een trauma, verslaving of psychische ziekte. Somalische gezinnen met kinderen zegt hij wel ‘topprioriteit’ te verlenen door ze onder te brengen in een hotel of bij familie. Maar Somalische jongeren zonder problemen noemt hij ‘kansloos'. Een leven op straat is het gevolg. Crielaars vindt dat hun huisvestingsprobleem landelijke aandacht behoeft. 

In december maakte de gemeente Tilburg al gewag van een snel groeiende wachtlijst bij Traverse. Somaliërs zouden van de aanwas van daklozen een minderheid uitmaken. Het merendeel bestond uit ex-cliënten van de GGZ. ,,Als sociale en inclusieve stad willen we dat niemand op straat hoeft te slapen", zei CDA-wethouder Erik de Ridder in het Brabants Dagblad.

Quote

Ze hebben niet nagedacht waar ze gaan wonen

Harry Crielaars (Traverse)

Tilburg kende rond de eeuwwisseling een grote Somalische gemeenschap. Veel van hen namen de wijk naar Groot-Brittannië, waar ze zich als ondernemers kansrijker achtten dan in het bureaucratischer Nederland.  Zo'n 40.000 Somaliërs hebben een Nederlands paspoort. Meer dan de helft verblijft nog in Groot-Brittannië. Er zou ‘angst en onzekerheid’ onder hen heersen. ,,Voordat we eruit worden gegooid nemen we zelf maar de stap”, zegt een Somalische. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.