Volledig scherm
Munitiedepot van Defensie (Staphorst). © Wilbert Bijzitter

Burgemeester Alphen-Chaam wil gesprek met minister over munitiedepot: ‘Onaanvaardbaar veiligheidsrisico’

ALPHEN-CHAAM - Burgemeester Joerie Minses van Alphen-Chaam noemt de situatie op het munitiecomplex in Alphen onacceptabel. Hij spreekt van een ‘onaanvaardbaar veiligheidsrisico’. Dat blijkt uit een brief van Minses aan minister van Defensie Ank Bijleveld, in handen van deze krant. 

,,Met verbijstering heb ik kennisgenomen van de berichtgeving door het onderzoeksprogramma Argos over de zorgen omtrent de veiligheidssituatie op een groot aantal munitieopslaglocaties van Defensie, waaronder Munitiepark Alphen”, schrijft de burgemeester. ,,Ook het forse aantal geconstateerde overtredingen bij munitietransporten baart mij grote zorgen.”

Steeds meer overtredingen

Radioprogramma Argos meldde zaterdag dat er een hoop misgaat in Nederland bij de opslag van munitie, onder meer op het complex in Alphen. Controleurs zouden op steeds meer overtredingen stuiten. De commandant van het Korps Militaire Controleurs Gevaarlijke Stoffen (KMCGS) noemde de situatie in Alphen ‘zorgelijk’.

Volgens Minses ligt er in opslagbunkers meer munitie dan toegestaan. Daarnaast worden er soorten samen opgeslagen waarvan het verboden is om ze bij elkaar te bewaren. Beide situaties vormen een groot risico voor de opslaglocatie en de omgeving, volgens de commandant. Defensie lijkt het probleem maar niet onder controle te krijgen, terwijl veiligheid door de bewindslieden van het ministerie tot topprioriteit is verklaard.

Quote

Ik vind de situatie die blijkt uit de door Argos openbaar gemaakte jaarversla­gen onaccepta­bel

Joerie Minses, Burgemeester Alphen-Chaam

Minses stelt: ,,Als burgemeester draag ik samen met anderen verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid in onze gemeente en de veiligheid van onze inwoners. Ik vind de situatie die blijkt uit de door Argos openbaar gemaakte jaarverslagen onacceptabel.”

Gesprek met minister

Hij wil op korte termijn in gesprek met Bijleveld (CDA). Hij vraagt ‘zeer dringend’ om duidelijkheid over het munitiepark en het veiligheidsrisico voor de omgeving. Minses wil weten welke maatregelen de minister van Defensie heeft genomen en nog gaat nemen. ,,Om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren en op een adequaat veiligheidsniveau te brengen.”

,,Ik kan en wil niet accepteren dat inwoners van Alphen-Chaam en meer specifiek de inwoners van de dorpskern Alphen en omwonenden van het Munitiepark een onaanvaardbaar veiligheidsrisico zouden lopen als gevolg van een gebrekkig naleefgedrag door een onder uw verantwoordelijkheid vallende organisatie”, laat Minses weten aan minister Bijleveld.

WOB

Argos baseert zich onder meer op documenten verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Slechts bij 42 procent van de controles van de munitieopslag wordt er geen overtreding geconstateerd. Defensie streeft naar een percentage van minimaal 85 procent. Ook in Veenhuizen, Ruinen, Staphorst en Coevorden zijn veel overtredingen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.