Volledig scherm
Burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek ontving deze zomer koning Willem-Alexander in zijn gemeente. © Jeroen Verhelst

Burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek wordt voorgedragen in Horst aan de Maas

UPDATEHILVARENBEEK - De gemeente Hilvarenbeek raakt na acht jaar zijn burgemeester kwijt. De 40-jarige Ryan Palmen is dinsdagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas.

Ryan Palmen werd aan de Horstse gemeenteraad voorgedragen door de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de nieuwe burgemeester. Daar wordt hij opvolger van Kees van Rooij, die de gemeente in december van het vorig jaar verliet om burgemeester van de fusiegemeente Meierijstad te worden.

Jongste burgemeester

Volledig scherm
Burgemeester Ryan Palmen, Hilvarenbeek. © Jeroen Verhelst

De in Heerlen geboren Ryan Palmen (VVD) is sinds 2010 burgemeester in Hilvarenbeek. Toen hij aantrad was hij met 31 jaar de jongste burgemeester van Nederland. Daarvoor was hij wethouder in de gemeente Simpelveld. 

De gemeente Horst aan de Maas, met Horst als hoofdkern, bestaat uit zestien dorpskernen en telt 42.000 inwoners. Een stuk groter dus dan de gemeente Hilvarenbeek, dat zes kernen heeft en ruim 15.000 inwoners. In de zoektocht naar een nieuwe burgemeester liet Horst aan de Maas de bewoners meedenken. 1.200 inwoners gaven aan dat hun nieuwe burgemeester een inspirator moet zijn die zich veel laat zien in de dorpen en wijken en die vooral ook veel praat met de mensen.

Veel kwaliteiten

Quote

Je kunt als Hilvaren­beek niet verwachten dat je iemand met zulke kwalitei­ten lang kunt vasthouden.

Gon Boers, HOI Werkt

Volgens fractievoorzitter Gon Boers van HOI Werkt, de grootste partij in Hilvarenbeek, hebben ze wat dat betreft een goeie aan Palmen. ,,Hij is een bijzonder fijne en benaderbare burgemeester die iedereen in de gemeente kent. Ik vind het oprecht jammer als hij vertrekt.”

Toch was een afscheid van Palmen na acht jaar ook wel een beetje te verwachten, zegt Boers. ,,Je kunt als Hilvarenbeek niet verwachten dat je iemand met zulke kwaliteiten lang kunt vasthouden. Palmen heeft in Hilvarenbeek veel zaken voor elkaar gekregen, ik denk bijvoorbeeld aan cultureel centrum Elckerlyc. Voor hem is dit een mooie nieuwe uitdaging.”

Als het ministerie de voordracht van de Horstse vertrouwenscommissie goedkeurt, wordt Ryan Palmen definitief benoemd. De verwachting is dat hij dan in april of mei 2019 kan worden geïnstalleerd.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (7%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (36%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1579 stemmen