Burgemeester Weterings tevreden over Sinterklaasintocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’

VIDEOTILBURG - Burgemeester Theo Weterings stelt dat de gemeente Tilburg de juiste keuze heeft gemaakt door de demonstratie tegen Zwarte Piet niet toe te staan langs de route van de Sinterklaasintocht. Hij betreurt het dat een groep tegenstanders de toegestane demonstratie alsnog probeerde te verstoren. ,,Maar je had er niet aan moeten denken als dit incident zich in het centrum langs de route had afgespeeld.”

Volledig scherm
Burgemeester van Tilburg Theo Weterings. © copyright Marc Bolsius

Vrijdag besloot de gemeente na overleg met het lokale Anti-Zwarte Piet Comité dat het protest alleen mocht plaatsvinden op het Burgemeester Stekelenburgplein en niet langs de route van intocht. Dit besluit werd genomen uit het oogpunt van de veiligheid, ook voor de demonstranten zelf. Zondagmiddag werd duidelijk waarom. Een groep van circa 50 tegendemonstranten verzamelden zich op het NS-plein en wilde oprukken richting het Stekelenburplein. Op de Brokxlaan werd de groep ingesloten en aangehouden. 

Grondrecht

,,Een fors incident”, aldus Weterings, die zegt dat de politie in de loop van de ochtend al aanwijzingen had dat er een groep uit was op mogelijke confrontaties. ,,Omdat we vrijdag al hadden gekozen voor het Stekelenburgplein, hoefden we geen extra maatregelen te nemen na de gebeurtenissen in Eindhoven.” De burgemeester kijkt dan ook terug op een geslaagd verloop van de intocht. ,,De ouders en kinderen hebben ongestoord kunnen genieten van Sint en Piet en de demonstranten hebben hun grondrecht op demonstreren kunnen uitoefenen.” 

Bij dat laatste hadden de activisten van het Anti-Zwarte Piet Comité en Kick Out Zwarte Piet zo hun bedenkingen. Zo staakten na een uur hun protest omdat het Stekelenburgplein zo goed als uitgestorven was. Volgens Weterings zijn de demonstranten echter zelf akkoord gegaan met de aangewezen locatie.

Volledig scherm
Sinterklaas in Tilburg © Hein Eikenaar
  1. De koning van Sint Joep komt uit Tilburg, heet Jan de Rooij en verkoopt sponsjes

    De koning van Sint Joep komt uit Tilburg, heet Jan de Rooij en verkoopt sponsjes

    TILBURG - Hij versloeg ze allemaal, zijn 85 collega standwerkers onder wie een aantal kampioenen waar hij tegenop keek. Maar dinsdag op de markt van Sint Joep in Sittard was Jan de Rooij uit Tilburg toch echt de beste. De pas 26-jarige standwerker werd uitgeroepen tot ‘Koning van Sint Joep’. Een titel met status. Hij verkocht dit keer siliconensponsjes, maar de volgende keer kunnen dat best weer motorpoets of magnetronchips zijn.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.