Vrachtverkeer voor de horeca aan de Vrijthof in Hilvarenbeek blokkeert de Dekanijstraat.
Volledig scherm
Vrachtverkeer voor de horeca aan de Vrijthof in Hilvarenbeek blokkeert de Dekanijstraat. © Jac Hager

Buurt eist handhaving als de horeca weer wordt bevoorraad via Dekanijstraat in Hilvarenbeek

HILVARENBEEK - Enkele bewoners van de Dekanijstraat eisen van de gemeente Hilvarenbeek dat die gaat handhaven als de horeca via die weg wordt bevoorraad. De tijdelijke vergunning van twee jaar is verstreken en dat betekent dat het niet meer is toegestaan, zo schrijft juridisch adviseur Peter van Leest namens zijn cliënten. 

Nu lijkt het verzoek onnodig omdat de horeca zoals bekend dicht is. Toch willen de bewoners dat de gemeente een standpunt inneemt over dit punt. 

Hilvarenbeek; dekanijstraat; laden; lossen; overlast; cafe's ; restaurants; wonen; onprettig; bevoorraden;achterom; bewoners; klagen ;
Volledig scherm
Hilvarenbeek; dekanijstraat; laden; lossen; overlast; cafe's ; restaurants; wonen; onprettig; bevoorraden;achterom; bewoners; klagen ; © Beeld Werkt

Al jaren is de Dekanijstraat in Hilvarenbeek onderwerp van een steekspel tussen gemeente, bewoners, horeca en een grondeigenaar. Horecazaken aan de Hoge Zij van de Vrijthof worden al jaren via de achterzijde van de panden bevoorraad. Om daar te komen moet het vrachtverkeer door de Dekanijstraat. In de loop der jaren zijn de horecazaken echter gegroeid, waardoor ook het vrachtverkeer in de smalle straat is toegenomen. Volgens bewoners zorgt dat voor onveilige situaties. Zij noemen de bevoorradingsroute bovendien illegaal. De grond achter de horeca heeft immers de bestemming ‘wonen’.

De rechtbank stelde de bewoners vorig jaar in het gelijk. Er was onvoldoende aangetoond dat er geen alternatieve route mogelijk is, dat zou namelijk via de Wouwerstraat kunnen. De Raad van State gaf later de gemeente weer gelijk omdat die nu eenmaal geen zeggenschap heeft over de toeging via de Wouwerstraat omdat die in eigenlijk is van de familie Coppens.

De gemeente laat via een woordvoerder weten nog geen antwoord te hebben op het nieuwe verzoek tot handhaving. ,,Het college heeft de brief ontvangen, maar moet nog een standpunt innemen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.