Volledig scherm
Carlota en Duncan

Carlota in Tel Aviv. Tilburgse gitariste met Duncan bij Songfestival. Deel 6: Leven in een roes en nu afstuderen

VIDEOTEL AVIV/TILBURG - Gitariste Carlota Lopez Van de Logt was op het Songfestival in Tel Aviv en speelde met Duncan toen de zanger optrad voor de pers en fans. De gitariste en Duncan Laurence kennen elkaar van de Rockacademie in Tilburg en spelen vaker samen. Carlota vertelt aan het Brabants Dagblad over haar ervaringen.  Deel 6, slot: Leven in een roes én nu afstuderen.

Carlota leeft in een roes. In haar hoofd is ze nog in Tel Aviv en ze blijft nagenieten van de winst van Duncan op het Eurovisie Songfestival. In werkelijkheid is ze weer terug in Tilburg en moet ze zich gaan voorbereiden op haar afstuderen op de Rockacademie. 

,,Het was bizar zaterdag, onbeschrijfelijk, ik kan niet beseffen dat Duncan heeft gewonnen. Na de overwinning zijn we naar de Euro Club geweest. Duncan heeft daar zijn nummer gezongen en daarna zijn we naar het hotel gegaan. Ik heb een nacht doorgehaald. Toen het tijd was voor het ontbijt zaten we nog aan de Gin-Tonic.”

Live op podium bij Pauw

Zondagochtend vloog ze naar Schiphol en zag de mensenmassa. ,,Mensen riepen mijn naam. Ik keek achterom en dacht, dat is niet voor mij bedoeld. Maar dat was wel zo. Daarna zijn we naar de studio gereisd voor de opnamen van tv-programma Pauw. We speelden daar live op het podium.” 

Ze kreeg veel app-jes en berichten van vrienden en familie. Haar Spaanse familie liet haar weten dat Spanje met haar bijdrage ook een beetje heeft gewonnen.

Volledig scherm
Carlota en Duncan © Collectie Carlota Lopez Van de Logt

Succes en ga maar slapen

Maandag had Carlota Lopez Van de Logt een afspraak op de Rockacademie. Ze moest haar carrièreplanning gaan bespreken met haar docenten. ,,Ik had het plan al een tijd geleden geschreven en zei dat ik een nieuw plan zou moeten schrijven, er is zoveel gebeurd en er gaat zoveel gebeuren. Ik ga met Duncan op tour door Europa. Mijn docenten wensten me alle succes en zeiden het goed was dat ik nog even ging slapen.” 

Ze moet bijtanken van al haar ervaringen.

Duncan is vorig jaar afgestudeerd aan de Rockacademie. Nu is Carlota aan de beurt. Haar afstudeerconcert is op 24 juni in 013 en ze hoop dat veel mensen komen luisteren. ,,Ik ga zoveel mogelijk laten zien wat ik kan, zoveel mogelijk muziekstijlen laten horen.”

Op 2 juli is de uitreiking van de Jacques de Leeuw Prijs, dat is de jaarlijkse prijs voor het beste talent van de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Carlota is een van de genomineerden. Vorig jaar was Duncan een van de kandidaten. Ook moet de gitariste zich voorbereiden op de tour met Duncan door Nederland en Europa. Op 31 oktober speelt de Songfestivalwinnaar met zijn band in een  uitverkocht 013.  

Dat Duncan mogelijk in Tilburg wordt gehuldigd vindt Carlota geweldig. Zelf wil ze graag in de de stad blijven wonen. ,,Waarom niet?” Ze zag de foto's van de mensen op het Piusplein die op een groot scherm naar Duncan keken en is onder de indruk. 

Volledig scherm
Carlota op het songfestival in Tel Aviv © Carlota Lopez van de Logt

Deel 5: Meezingen in het publiek en een tattoo

Van zenuwen voor de halve finale was donderdagavond geen sprake bij het  team van Duncan Laurence. Ook niet bij zijn gitariste. ,,We waren allemaal super gefocust. Zijn optreden was echt amazing en ging super goed. Toen hij op kwam veranderde de energie in de zaal. Iedereen begon te juichen en zong Arcade enthousiast mee. Je merkte echt verschil in het publiek bij andere kandidaten. Ik kan nog steeds niet bevatten hoe bijzonder gisteravond was. Het was echt een droom.”

Na de uitzending werd de overwinning van de halve finale door het team van Duncan nog tot in de vroege uurtjes gevierd. Duncan zelf ging op tijd naar bed, om fit te zijn voor de grote finale op zaterdag. ,,Wij gingen nog langer door in het hotel. ,,Ik heb vanochtend de zon zien opkomen. We zijn zelfs nog even naar het strand gegaan. Dat was zó magisch.”

Vandaag is Carlota op pad met een vriendin van haar opleiding, die toevallig vijf maanden in Israel woont voor een dansopleiding. ,,Dinsdag twijfelde ik of ik een tattoo wilde laten zetten. Dat heb ik net gedaan! Onder mijn kuit heb ik de quote ‘Dare to dream’ laten zetten, de slogan van het Eurovisie Songfestival. Deze ervaring betekent zo veel voor mij, dat moest ik vereeuwigen. Vanmiddag gaan we nog naar een dansvoorstelling. Lekker cultuur snuiven en wat quality time met mijn vriendin.” 

Volledig scherm
Carlota op het Songfestival in Tel Aviv © Carlota Lopez Van de Logt

Deel 4 Donderdag. Generale repetitie vanuit de Green Room

De generale repetitie van de tweede halve finale op woensdagavond volgde Carlota vanuit de Green Room, de plek waar artiesten gaan zitten na hun optredens. ,,Prachtig om te zien hoe alles  achter de schermen werkt, met al die camera's. Na de optredens kwamen de presentatoren langs voor korte interviews met artiesten. Tijdens het optreden van Duncan werd ik emotioneel. Joyce, een meisje uit onze delegatie zag het, ze pakte me bij mijn been en toen brak ik. Er gebeurt zoveel in een week, het is spannend. Ik ben zo ontzettend onder de indruk en zo trots dat ik erbij mag zijn."

Carlota zag de andere deelnemers aan de tweede finale aan het werk en concludeert dat het niveau beduidend hoger is dan in de eerste finale van dinsdag. ,,Het was beter. En dat is niet alleen omdat we er nu live bij waren. De liedjes waren beter en de presentaties ook. Ik vond Zweden goed. Het meisje uit Oostenrijk (PAENDA) vond ik ook prachtig. Maar bij de bookmakers is Duncan gestegen van 30 naar 35 procent. Dat is indrukwekkend.”

Deze ochtend heeft de Tilburgse gitariste in alle rust met Duncan ontbeten en deze middag is ze op het strand van Tel Aviv. Daarna gaat ze vroeg in de avond naar de venue voor de tweede halve finale. Duncan is al vroeg in de middag vertrokken. ,,Ik volg deze halve finale in de Golden Circle, dat is dicht bij het podium. Ja, ik zwaai ik met een Nederlands vlaggetje.“”

Zelf heeft Carlota Lopez een Spaanse achtergrond. Ze is voor de studie aan de Rockacademie naar Tilburg verhuisd. ,,Natuurlijk zou het ook leuk zijn als Spanje wint, dat is mijn vaderland, maar ik ga voor honderd procent voor team Duncan.”

Volledig scherm
Tilburg Rock Academie Gitarist Carlota Lopez van de Logt © Beeld Werkt

Deel 3 Woensdag. Met Duncan op de radio

Carlota blikt terug op de halve finale. ,,We keken in het hotel met de delegatie naar de eerste halve finale. Mijn indruk? Het was nogal verschillend, sommigen vond ik goed, anderen minder. Niet alles kwam honderd procent binnen. Ik denk dat sommige deelnemers last hadden van zenuwen. Iedereen had zo zijn sterke punten. Nee, een favoriet heb ik niet.” In Nederland overheerst het idee dat de kansen voor Duncan zijn gestegen na de matige eerste halve finale. Carlota: ,,Ik denk ook dat de kansen groter zijn.”

Vandaag schoof Carlota aan bij een interview bij Radio 2, ze werd samen met Duncan geïnterviewd. ,,Ik kreeg vragen over Duncan en over het nummer. Tussendoor had ik tijd om Duncan te knuffelen en met hem te kletsen. Ik heb gezegd dat hij het supergoed doet en een fijne energie uitstraalt. Ik ben supertrots dat ik erbij mag zijn.“

Woensdagavond gaat Carlota met de Nederlandse delegatie naar de generale repetitie van het Songfestival, dan ziet ze de deelnemers aan de tweede halve finale. ,,Ja, het is ook de avond dat de vakjury de nummers hoort, dat is spannend. Ik mag in de greenroom zitten deze keer, morgen bij de halve finale zit ik in de zaal. Iedereen in de delegatie heeft een pasje, maar de een heeft meer mogelijkheden dan de ander. Tijdens de halve finale zie je mij niet in de greenroom.” Tussendoor heeft ze nog even tijd om Jaffa, de historische stad van Tel Aviv te ontdekken.

Volledig scherm
Carlota in Tel Aviv © Collectie Carlota Lopez Van de Logt

Deel 2 Dinsdag. Chillen en een tattoo

Duncan is druk met de pers, maar Carlota en de rest van de Nederlandse delegatie hebben vrij. Een dagje rust voordat de drukte losbarst. ,,Gisteren na het optreden zijn we gaan zwemmen en hebben we een stukje gelopen door de stad. Daarna gingen we naar de Europe Club,  feesten met delegaties van andere landen. In de Club waren ook optredens van deelnemers van voorgaande jaren. Volgens mij zag ik de zangeres van Griekenland van vorig jaar, maar honderd procent zeker weet ik dat niet.” In 2018 nam de zangeres Yianna Terzi met liefdesliedje ‘Oneiro mo’ deel namens Griekenland.

Carlota: ,,Als mensen horen dat ik van de Nederlandse delegatie ben dan zeggen ze: O, dan moeten we aardig tegen je zijn, want volgend jaar gaan we naar Rotterdam. Iedereen is ervan overtuigd dat Duncan gaat winnen. De mensen zijn zo aardig tegen elkaar. Hier zijn geen ego's. Van concurrentie merk ik niets.  Het is prachtig. Ik had deze ervaring niet willen missen en overweeg om een tattoo te zetten, als een herinnering aan het Songfestival. Ik heb al een idee, maar denk er nog even over.”

Dinsdagavond kijkt Carlota met de Nederlandse delegatie naar de eerste finale van het Songfestival. Dat doet ze waarschijnlijk ik het hotel waar ze verblijft. Maar eerst gaat ze nog even naar het strand. Het is chillen vandaag. Duncan ziet ze later op de dag weer.

Deel 1 Maandag. Tranen in de ogen 

,,Vandaag speelden we een showcase in een muziekcafé in Tel Aviv, voor de internationale media en fans. Er waren ook veel Nederlanders in de zaal. Duncan speelde met een toetsenist, backing vocals en met mij op gitaar. We brachten zeven liedjes die door Duncan zijn geschreven. We speelden ze eerder in Amsterdam. Het ging zo tof, supergoed. Ik had tranen in mijn ogen, we voelden elkaar goed aan.  Zo bijzonder. Nee, ik heb niet met de pers gesproken, dat mag niet. Duncan blijft bij zo'n optreden langer om met journalisten te praten. Wij zijn dan eerder weg. Hij is heel relaxed.” 

De rest van de dag zoekt Carlota de rust van het zwembad bij het hotel. ,,Ik weet niet wat de komende dagen op mijn programma staat. Ik ben beschikbaar voor de optredens en radio-opnamen en wacht af wat van mij wordt verwacht.”

Veel respect

De Tilburgse gitariste is zaterdag in Tel Aviv aangekomen. Die dag keek ze met het team rond Duncan naar een documentaire die over de zanger is gemaakt. Over de samenstelling van de delegatie mag ze geen mededelingen doen. ,,Ik ben ook naar de opening van het Songfestival geweest, die was in de venue waar straks ook de halve finales en finale zijn. Duncan moest over de oranje loper wandelen. Het is hartstikke groot hier, ik was vergeten hoe groot een songfestival kan zijn. Hier in Tel Aviv is iedereen super aardig en er is veel respect.”

In Israël is de onrust in de Gazastreek toegenomen, maar dat gaat aan de gitariste voorbij. ,,Van spanningen in Israël merk ik niets.” Ze concentreert zich op het festival. 

Kijk hieronder naar het optreden van Duncan in Tel Aviv, met gitariste Carlota Lopez van de Logt. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.