Carnaval Festival 2.0: zo ziet de vernieuwde attractie van de Efteling eruit

Video'sKAATSHEUVEL - Carnaval Festival is opgeknapt. Drie miljoen euro voor schilderwerk een technische update én het vervangen van de spleetogen en de neusringen. 

Geen Afrikaanse Bosjesmannen met ringen door de neus en geen Aziatische spleetogen met hazentanden meer. Wel datzelfde, blijft-de-hele-dag-in-je-hoofd-zitten-muziekje. Carnaval Festival is vanaf vandaag, na drie maanden, weer open. 

Laten we even teruggaan naar juni 2016. Een (toen nog) onbekende actiegroep Stop Oppressive Stereotypes  (SOS) publiceerde een open brief gericht aan de Efteling met als titel ‘Efteling, wereld vol racisme'. Een protest tegen de attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibale, die zij uiterst racistisch noemde. 

Die laatste vanwege een donkere kannibaal in het middelpunt van de molen. Carnaval Festival kreeg commentaar door de Aziaten met spleetogen en de vijf Afrikaanse bosjesmannen. Stereotyperingen die volgens SOS rolbepalend, polariserend en racistisch waren en dus weg moesten.  

Karakters

De Efteling reageerde toen dat ze karakters uit verhalen vaker uitvergroten 'We generaliseren niet, maar beelden alleen deze karakters uit. We zeggen ook niet dat alle stiefmoeders slecht zijn (Sneeuwitje) of dat alle mensen met obesitas veel papier eten (Holle Bolle Gijs)', aldus de Efteling destijds. 

Begin januari publiceerde dezelfde actiegroep een video waarin ze, gehuld in dierenmaskers met op de achtergrond de anti-fascistische tekst ‘Always Antifa’, aandacht vroegen voor de heersende rassenhaat in de wereld. 

De ‘nummer 39'-grap van Gordon, de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Geert Wilders en Zwarte Piet: ze komen allemaal voorbij. Naar de Efteling werd verwezen in de openingszin. ‘Sprookjes bestaan niet, racisme wel.’

Achter de schermen

Ondertussen had heel Nederland wel een mening over de Efteling, Carnaval Festival en de actiegroep. Telefonisch contact werd gemaakt en achter de schermen vond een ontmoeting tussen de Efteling en de actievoerders plaats. En daarna....een hele tijd niets. 

Tót januari van dit jaar. ‘Carnaval Festival krijgt na 35 jaar een opknapbeurt', aldus de Efteling. Niet vreemd, want elke attractie wordt na zo'n lange periode eens flink onder handen genomen. Technische updates, nieuw schilderwerk en verduurzaming van de attractie stonden op het programma. 

Tekst gaat verder na de video.

Afrika en Azië 

Wat echter meteen opviel is dat er ook twee scenes werde aangepakt: namelijk de Aziatische en Afrikaanse. Precies de twee waar zoveel over te doen was. Dus toch de eis van SOS ingewilligd? 

'Nee', zegt de Efteling. De verandering was nodig om de attractie ‘meer aan te laten sluiten bij de huidige tijdsgeest, waaronder meer diversiteit van poppen met verschillende haardrachten en uiterlijke kenmerken', aldus het park.

Reactie SOS

De actiegroep SOS hierover op hun Facebookpagina: ‘de manier waarop de Efteling de aanpassingen nu naar buiten brengt, door te spreken van ‘een modern jasje’ en ‘het huidige tijdsbeeld, doen ze precies het tegenovergestelde van wat nodig is. Ze blijven stug hun racistische misdaden ontkennen en camoufleren dit enkel.’

SOS zegt daarom (en omdat Monsieur Cannibale onveranderd lijkt te blijven) een vervolgactie voor te bereiden. 

Laatste woord

De Efteling wil niet meer verder ingaan op de hele discussie die SOS drie jaar geleden startte. ,,We zijn gewoon trots op het eindresultaat. De ‘rode neuzen show’ is op een echte Eftelingse manier aangepast en is nog steeds een feest der herkenning voor jong en oud',  aldus een woordvoerder. 

Zie hier de video van Carnaval Festival vóór de update

Volledig scherm
© Dolph Cantrijn

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.