Een beeld van een eerdere editie van d'n Opstoet.
Volledig scherm
Een beeld van een eerdere editie van d'n Opstoet. © Beeld Werkt

Carnavalsoptocht in Tilburg verplaatst naar 22 maart

UPDATETILBURG - D'n Opstoet in Kruikenstad gaat zondagmiddag niet door. Dat hebben de gemeente Tilburg, de Carnavalsstichting Tilburg en de hulpdiensten zaterdagavond in goed overleg besloten. De carnavalsoptocht wordt verzet naar zondag 22 maart: halfvasten. Hetzelfde geldt voor de optocht in Udenhout.

De afgelopen dagen werden de weersomstandigheden al nauwlettend in de gaten gehouden in Tilburg, maar zaterdag besloten alle betrokkenen de knoop door te haken. ,,Er blijkt toch echt een hele bak regen op ons af te komen met flinke windstoten van 90 kilometer per uur”, zegt een woordvoerster van de gemeente. De partijen waren het er over eens dat het niet verantwoord was om de optocht in die omstandigheden door te laten gaan. Tijdens het overleg werd ook besloten om de optocht in Udenhout uit te stellen tot 22 maart.

Pijn in het groen-oranje hart

Het Kruikenstadfeest was zaterdag al in volle gang, zoals hier op de Paleisring
Volledig scherm
Het Kruikenstadfeest was zaterdag al in volle gang, zoals hier op de Paleisring © © Jan van Eijndhoven

Burgemeester Theo Weterings over het besluit: ,,Het is ontzettend jammer voor alle Kruiken en Kruikinnen, maar veiligheid voor deelnemers en toeschouwers staat voorop. Daar zijn we het allemaal over eens. Ook zonder D’n Opstoet op carnavalszondag maken we er dit jaar een mooi feest van met elkaar.” Daar sluit Patrick Dewez van Carnavalsstichting Tilburg zich bij aan: ,,We leven mee met de deelnemers die maandenlang naar D’n Opstoet hebben gewerkt. Het annuleren van de optocht doet pijn in ons groen-oranje hart.”

Woordvoerder Steven van Gils van carnavalsstichting Kruikenstad: ,,Een vervelend besluit, vooral voor al die mensen die maandenlang bezig zijn geweest met de voorbereidingen. Maar de veiligheid staat voorop.” Volgens Van Gils zijn er ook andere scenario's besproken, zoals het door laten gaan van de optocht zonder grote wagens, maar dat vond niemand een goed idee. ,,We willen de optocht in z'n volle kracht laten zien. Daarom hebben we besloten om de optocht naar 22 maart te verplaatsen.”

Vooralsnog gaan alle andere geplande activiteiten tijdens het carnaval in Kruikenstad wel gewoon door. In samenwerking met horeca en ondernemers worden extra maatregelen genomen tegen de verwachte wind. 

  1. Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normaliseren’
    PREMIUM

    Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normalise­ren’

    TILBURG - Vanuit zijn slaapkamer, geveld door corona, zag de voorzitter van de medische staf van het ETZ noodgedwongen hoe snel de wereld veranderde. Inmiddels is Edo Arnoldus terug aan het werk. Tijd om wat zaken op een rijtje te zetten. ,,We zitten nog middenin de coronacrisis. Toch dringt zich nu al de vraag op wanneer we de zorg weer wat kunnen gaan normaliseren.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.