Chihuahua's eten knakworsten gevuld met giftige pillen in Tilburg: ‘Ze liggen bevend op het tapijt en zijn doodziek’

videoTILBURG - Bevend liggen de vier chihuahua's van Sas Witjes uit de Reeshof in Tilburg woensdagavond op het tapijt. Ze hebben broodjes knakworst van de straat gegeten, waar vermoedelijk pillen met gif in zaten verstopt. ,,Ik dacht dat mijn partner de broodjes in de ochtend voor ons huis voor de honden had klaargelegd, maar dat had hij niet gedaan. Iemand anders wilde ze vergiftigen.”

De partner van Witjes had de knakworsten niet voor de chihuahua's klaargelegd. ,,Iemand heeft ze blijkbaar met pillen gevuld en over de schutting op ons terrein gegooid. Zo ziek dit!” 

Volledig scherm
De chihuahua's van Sas Witjes die ziek op het tapijt liggen © Sas Witjes/Heel Tilburg in een Groep

De chihuahua-eigenaresse heeft een kattenluikje in haar deur zitten, waardoor de honden elke ochtend zelf eruit kunnen om hun behoeften te doen. ,,Als een ritueel ruim ik dat rond 09.30 uur elke ochtend op.” Op dat moment zag Witjes dat er broodjes half opgegeten op haar terrein lagen. De gedachte dat daar iets mee aan de hand was, kwam niet bij haar op en dus gooide ze de resten weg. 

,,Maar toen ik mijn hondjes een paar uur later zag wankelen, heb ik de overblijfselen uit de container gevist. Ik ontdekte dat er pillen in zaten verstopt!” Die waren al half gesmolten door het vocht van de worst en het speeksel van de honden. 

Doodzieke honden op het tapijt

Volledig scherm
Het brood dat op de stoep van Sas Witjes lag © Facebook/Heel Tilburg in een Groep

Haar vier chihuahua's zijn nog steeds doodziek en kijken wazig uit hun ogen. Ze liggen levenloos op de grond en Witjes kijkt om de paar minuten of ze nog ademen. ,,Ze zakken door hun pootjes, hijgen en hoesten. Ze hebben moeite met ademen en vallen om. Ze geven over en draaien de hele tijd met hun hoofd.” Alsof ze net uit de draaimolen komen, zegt ze. 

Witjes zegt dat de dierenarts haar vertelde waarschijnlijk niks te kunnen betekenen, omdat ze pas een paar uur later merkte dat haar honden ziek waren. Het gif zat toen al uren door heel hun lichaam. ,,Ik heb twee klinieken gebeld. Beiden vertelden ze me hetzelfde verhaal: langskomen heeft weinig zin, omdat het gif te lang in hun lichaam zit.”

Moest ze langs de dierenarts gaan?

Dierenkliniek Smarius zegt in een reactie op Facebook dat de chihuahua-eigenaresse toch wél langs mocht komen om te kijken hoe de honden eraan toe waren. ,,Aan het verhaal te horen was het erg ernstig dus konden we niet beloven dat ze het gingen overleven. Welkom waren ze zeker. De eigenaar van de honden heeft achteraf teruggebeld en gezegd dat ze niet kwamen en gingen aankijken of ze de volgende ochtend nog leefden.” 

De kliniek gaat verder: ,,Als mensen dan beslissen om niet meer te komen, dan kunnen wij daar helaas niets aan doen.”

Witjes besloot toch om af te wachten, omdat ze dacht dat de arts nog weinig kon betekenen. 

Wie doet zoiets?

Welk gif gebruikt is, is nog niet bekend. Vandaag brengt de Tilburgse de pillen naar de GGD om ze te laten testen. 

Ze heeft geen idee wie dit gedaan heeft. ,,Ik kan me niet voorstellen dat iemand klachten heeft van mijn hondjes. Het zijn geen overdreven blaffers.” Of haar honden het redden, weet ze niet. Twee van de vier zijn nog steeds erg aangedaan en kunnen niet opstaan. Met de andere twee gaat het iets beter. 

Ze heeft aangifte gedaan bij de politie. 

Hondenbezitters al langer gewaarschuwd

Hondenbezitters worden al een tijd gewaarschuwd door de politie. Ook worden honden soms de dupe van ballen met rattengif. Een kliniek uit Sluiskil waarschuwde honden- en kattenbezitters ook voor gif dat op straat kan liggen

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (36%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (32%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (26%)
1778 stemmen