Volledig scherm
De LocHal. © Mo Prins/BD

Chroom 6 in LocHal aangetroffen: ‘Zeer lage concentratie, geen gezondheidsrisico's’

TILBURG - Bij aanvullend onderzoek naar oude verflagen in de LocHal is chroom 6 aangetroffen. Het gaat om extreem lage concentraties, laat burgemeester Theo Weterings aan de gemeenteraad weten. Het zit niet in de lucht, wel in opgehoopt stof dat op de grond ligt.

'De zeer lage concentratie geeft geen aanleiding tot risicovolle blootstelling en derhalve zijn geen gezondheidsrisico's voor medewerkers en bezoekers van de LocHal', aldus Weterings in zijn schrijven aan de raad. Het RIVM heeft dit volgens hem ook bevestigd.

Voor aanvang van de verbouwing van de LocHal tot bibliotheek is in 2016 onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van chroom 6 in het gebouw. Toen werd niets aangetroffen. In opdracht van de gemeente is in januari 2019 aanvullend onderzoek gedaan door SGS Nederland naar onder meer de stalen spanten van de hal. Daaruit blijkt dat chroom 6 in oude verflagen kan voorkomen. Vervolgens werd lucht- en veegstofonderzoek gedaan. Om monsters te kunnen nemen werd stof op de grond bijeen geveegd, in dit ‘veegstof’ zijn zeer kleine hoeveelheden aangetroffen.

De gemeente wil het veegstof zoveel mogelijk tijdens de reguliere schoonmaakwerkzaamheden opruimen. Een plan van aanpak is in de maak. ,,We blijven de situatie controleren", aldus een gemeentewoordvoerster.

Chroom 6 in kozijnen

Ook bij acht andere gebouwen in de Spoorzone is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van chroom 6. In vier panden bleek de stof in een aantal kozijnen en een roldeur te zitten. Daar wordt nu niets mee gedaan. Zolang er niet aan de verflagen wordt gezeten is er geen risico voor de volksgezondheid, stelt de gemeente.

Voor het werk aan gemeentelijke gebouwen hanteert het vastgoedbedrijf een ‘chroom 6- protocol’ naar landelijke richtlijnen. Dat schrijft voor hoe het werk uitgevoerd moet worden en welke veiligheidsmaatregelen daarbij nodig zijn.    

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (36%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (32%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (26%)
1846 stemmen