Volledig scherm
Slachtoffers luisteren afgelopen woensdag aandachtig naar de uitleg van Wethouder Erik de Ridder over de voorgestelde tegemoetkoming. © Dolph Cantrijn

Chroom-6: laatste beroep op raad Tilburg

TILBURG - Over de vergoedingsregeling voor de chroom-6 affaire doen zeker dertien mensen  maandagavond een laatste beroep op de Tilburgse gemeenteraad. Een week later, op 18 februari, beslist die erover. 

Als het aan B en W ligt krijgen alle betrokkenen een tegemoetkoming van 7000 euro, ongeacht de vraag of ze in het werklozenproject gezondheidsschade opliepen rond het schuren van treinen met chroomhoudende verf.  Een deel van de groep liet direct weten met 7000 euro geen genoegen te nemen. Een bedrag van 20.000 euro zou wat betreft woordvoerster Natascha van der Put en haar achterban het minimum zijn.

Naast die algemene tegemoetkoming kunnen mensen met aan chroom-6 gerelateerde ziektes en aandoeningen bedragen claimen van 5000 (bij voorbeeld bij eczeem) tot 40.000 euro (in geval van kanker). Raadsman Rob Bedaux, die een andere groep vertegenwoordigt, noemde dat laatste bedrag veel te laag. 

Verzekeraar: regeling te coulant

De Tilburgse raadsleden horen maandagavond een aantal insprekers en krijgen ook nadere toelichting van B en W alvorens ze volgende week over het voorstel besluiten. Ook de informatie-bijeenkomst vindt plaats in het stadion van Willem II en is vanaf 20.30 live te volgen

B en W en NS-NedTrain trekken samen tien miljoen euro uit voor de regeling.  Met Centraal Beheer Achmea, als verzekeraar betrokken bij het toenmalige project, wordt nog gesproken over een bijdrage. De verzekeraar acht de voorgestelde regeling ‘te coulant'.  

Later debat over onderzoek zelf 

Een debat over de uitkomsten van het onderzoek van de onafhankelijke commissie, de historie en de toekomst vindt pas later plaats. Ook in de Tweede Kamer wil er nog uitgebreid over spreken. In het rapport ‘Door het stof’ doet de commissie Van der Velden een aantal aanbevelingen om te voorkomen dat mensen ooit nog aan dit soort risico's kan worden blootgesteld. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.