mishandeling vrouw stock abuse woman geweld
Volledig scherm
mishandeling vrouw stock abuse woman geweld © Getty Images

Cindy (24) uit Tilburg met Chinese roots zwaar mishandeld: vroeg jongens te stoppen met zingen coronaviruslied

TILBURG - Cindy (24) uit Tilburg is zaterdagavond mishandeld door een groep die het coronaviruslied van Radio 10 zong om haar te treiteren. De Tilburgse, met Chinese roots, vroeg in de lift van haar studentenflat aan de groep of ze wilden stoppen met zingen, waarop ze zwaar werd mishandeld.

Ze vertelt aan RTL Nieuws hoe dat ging. Ze zei dat het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ discriminerend is. ,,Ik heb de groep gevraagd of ze ermee wilden kappen. Maar toen liep het ineens uit de hand. Ze duwden me en het volgende moment dat ik me nog kan herinneren is dat ik wakker werd op de grond in de hal.”

Buik bewerkt met mes ‘om virus uit te roeien’

Toen ze bijkwam heeft ze de politie gewaarschuwd. Ze had een hersenschudding, een bult op haar hoofd en snijwonden op  haar buik. ,,Waarschijnlijk hebben ze mij bewerkt met een mes. Ze zeiden dat ze het virus wilden uitroeien.”

Ze vertelt de nieuwszender dat ze verbaasd is dat een opmerking over het lied kan leiden tot een mishandeling als deze. Ook denkt ze dat de jongens geschrokken moeten zijn en vast wakker worden met een kater. 

Cindy hoopt dat de daders zich melden bij de politie, want ze wil met hen het gesprek aangaan. ,,Dit is gewoon haat en ik snap niet waar het vandaan komt. Het lied is super kwetsend en zet aan tot racisme.” 

Nog geen aangifte gedaan

De politie bevestigt dat er een melding is gemaakt van mishandeling en bedreiging en is langsgegaan bij de mishandelde Tilburgse. Daarbij werden foto's gemaakt van haar verwondingen, maar aangifte was zondagavond nog niet gedaan. 

Agenten hebben nog gekeken of er nog camera’s in de hal van de lift hingen, maar die werden niet aangetroffen. De politie hoopt dat de vier of vijf jongens zich melden. 

Discriminerend coronalied

Leden van de Nederlands-Chinese gemeenschap hebben aangifte gedaan tegen radio-dj Lex Gaarthuis en Radio 10 vanwege het discriminerende carnavalslied dat op Radio 10 werd uitgezonden. Als reactie op het satirisch bedoelde lied, naar aanleiding van het coronavirus, is ook een petitie gestart die inmiddels 30.000 keer is ondertekend. 

  1. Tilburg akelig leeg in coronatijd
    PREMIUM

    Tilburg akelig leeg in coronatijd

    TILBURG -Het contrast met de buitenwereld kan haast niet groter zijn dan bij de AH op het Korvelplein. Niet dat het er per se drukker is dan op een andere zaterdag- of zondagmiddag, maar in het tamelijk tamme landschap van het straatleven, doet het gekrioel van boodschappenwagentjes ineens aan als een overvolle winkelstraat in, pakweg, Tokio. Dit wordt mede veroorzaakt door de nieuwe maatregelen. Wat tot voor kort zowel in- als uitgang mocht zijn, is nu opgesplitst: ingang aan de zijkant, uitgang aan de voorkant.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.