Code oranje in Brabant voorbij: noodweer zorgde voor zware onweersbuien, gewonden en problemen met treinen

VIDEONederland werd woensdag geteisterd door noodweer. In de ochtend trokken zware regen- en onweersbuien over Brabant. Later in de middag woedde opnieuw flinke buien, die plaatselijk gepaard gingen met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. 

Volledig scherm
Binnenstad van Breda © Ton De Hart

Code oranje

Het zuiden van het land werd woensdag als eerste van Nederland getroffen door lokaal stevige onweersbuien. Hier werd tijdelijk code oranje voor afgegeven. Later op de avond werd de code teruggezet naar code geel voor de zware onweersbuien. Deze buien gingen gepaard met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. De buien zijn inmiddels verdwenen.

Volgens het KNMI konden het verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden van het weer. Het instituut gafhet advies om open water en open gebieden te mijden. Onder bomen schuilen werd tevens afgeraden.

Neerslag

Verschillende plaatsen werden getroffen door forse neerslag. Zo had de brandweer in Zundert zijn handen vol aan de neervallende regen. Er viel zo veel, dat de riolering onder de Beukenlaan het water niet aankon en de straat hierdoor volliep. De zwaarste buien van de avond hingen boven Breda, Oosterhout en Waalwijk. In Etten-Leur en Gilze vielen grote hagelstenen van zeker twee centimeter breed.

Avondvierdaagse

Op verschillende plekken in Brabant werden de avondvierdaagsen afgelast. De organisatie van de avondvierdaagse in Sleeuwijk laat op Facebook weten dat de vierdaagse vanavond niet doorgaat. Ook in Etten-Leur, Almkerk, Tilburg, Sprang-Capelle en Woensdrecht wordt de wandeltocht afgelast.

Blikseminslag

In Waspik was er vanwege blikseminslag bij een woning aan de Benedenkerkstraat brand uitgebroken. Omwonenden hoorden een enorme knal en zagen niet veel later hoe het rieten dak van het huis vlam vatte.

In Ossendrecht is op de voormalige Koningin Wilhelminakazerne een groep militairen in opleiding geraakt door de bliksem. Eén van hen is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Dertien anderen raakten lichtgewond.

Ook bij de spoorwegovergangen in Zevenbergen, Langeweg, Moerdijk en Zevenbergschen Hoek was het raak. De bliksem is ingeslagen, waardoor het mogelijk is dat de spoorwegovergangen dicht waren en niet open gingen. ProRail heeft de storing inmiddels verholpen. 

NS meldde dat er tussen Lage Zwaluwe en Oudenbosch geen treinen rijden door een overwegstoring. Dit duurde tot 21.30 uur woensdagavond.

Heb je een foto van bliksem, onweer, hagel of flinke regen? Doorsturen mag! Dat kan via WhatsApp naar het nummer 06-10141812.

Bekijk hieronder de beelden van de brand in Waspik en overige meldingen over het weer.

Volledig scherm
Naderend onweer is te zien boven Made © MaRicMedia / Marcel van Dorst
Volledig scherm
Een onheilspellende lucht in Oosterhout © Wilfred
Volledig scherm
Donkere wolken te zien boven de Haasdijk in Den Hout. © MaRicMedia / Marcel van Dorst
Volledig scherm
Bliksem in Hoogerheide © Naomi Blom
Volledig scherm
Naderent onweer in Klundert © Peter van Gestel
Volledig scherm
Overtrekkend lagedrukgebied boven Lage-Zwaluwe © Hendrik Bosma
Volledig scherm
Hagelstenen in Etten-Leur © Roland
Volledig scherm
Het water in Rijen kwam tot zeker 25 centimeter. © MaRicMedia

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.