Coffeeshophouder Van Laarhoven (59) na vijf jaar Thaise cel op weg naar PI Vught

videoTILBURG - De voor witwassen veroordeelde coffeeshophouder Johan van Laarhoven (59) is op weg naar Nederland en gaat daarna naar PI Vught. Dat bevestigt advocaat Geert-Jan Knoops. Volgens de raadsman is hij ernstig ziek en verzwakt. Via een geding wil Knoops vrijdag medische zorg voor Van Laarhoven afdwingen.

De raadsman overweegt de Staat aansprakelijk te stellen voor de fouten die in deze zaak zijn gemaakt. Van Laarhoven zat jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise cel. Hij is ernstig ziek en verzwakt. Zijn familie is ‘intens opgelucht en dankbaar’ dat de Brabander naar Nederland mag komen.

Het vliegtuig met daarin Van Laarhoven vertrok om 12.15 uur (06.15 uur Nederlandse tijd) vanuit Bangkok en landt naar verwachting rond 18.30 uur (Nederlandse tijd) op Schiphol. Daar wordt Van Laarhoven met zijn familie herenigd. Vervolgens wordt hij overgebracht naar de PI in Vught. Het is overigens nog niet duidelijk onder welk veiligheidsregime hij in Vught valt.  

Thaise hel

Van Laarhoven (59) zat onder erbarmelijke omstandigheden ruim vijf jaar vast in een Thaise cel. Hij is ernstig ziek en verzwakt. De rest van zijn straf moet hij in Nederland uitzitten. Het vliegtuig met daarin Van Laarhoven vertrok om 12.15 uur (6.15 uur Nederlandse tijd) vanuit Bangkok. 

Van Laarhoven wordt uitgeleverd aan Nederland op grond van de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS). Volgens die wet moet hij hier de rest van zijn straf uitzitten. De Thaise straf is door het gerechtshof in Arnhem omgezet naar 10 jaar en 8 maanden, volgens de regels van de WOTS. Van Laarhoven zou in Nederland nog één jaar en zeven maanden de cel in moeten, na aftrek van de al in Thailand uitgezeten straf. Dat laat advocaat Knoops in een reactie weten.

Gratieverzoek ingediend

Advocaat Knoops heeft inmiddels een verzoek tot gratie ingediend bij minister Dekker van Rechtsbescherming. Knoops hoopt daarmee Van Laarhoven vrij te krijgen

Euforisch

Frans van Laarhoven, de broer van Johan, reageerde donderdagochtend euforisch op het nieuws. ,,We zijn ongelooflijk blij met de terugkeer van Johan. Het is nu eindelijk gelukt.

Uitlevering naar Nederland

Nederland begon in september vorig jaar een procedure om de in Thailand veroordeelde Tilburger in Nederland zijn straf te laten uitzitten. Zijn advocaten meldden de afgelopen jaren geregeld dat Van Laarhoven onder zeer erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis zou zitten. Zij spraken van ‘een Thaise hel’.

Minister Grapperhaus reisde af naar Thailand om om bij zijn ambtgenoot te pleiten voor de vrijlating van Van Laarhoven, die daar is veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. De minister liet na afloop weten dat er bij de Thaise autoriteiten sprake was van een “positieve grondhouding”.

Volledig scherm
Archieffoto © Johan van Laarhoven en zijn Thaise vrouw Tukta, in gelukkigere tijden.

Thaise vrouw van Van Laarhoven

Tukta, de Thaise vrouw van Van Laarhoven, zit ook langere tijd vast, maar kan als niet-Nederlander geen aanspraak maken op zo’n regeling. Zij heeft wel een veel kortere straf dan haar man opgelegd gekregen, en komt mogelijk “spoedig in aanmerking” om vervroegd vrij te komen. Volgens Frans van Laarhoven heeft minister Grapperhaus toegezegd zich ook voor haar in te zetten.

Staat aansprakelijk

Advocaat Gerard Spong overweegt de Staat en de toenmalig verantwoordelijke officier van justitie aansprakelijk te stellen voor de Thaise strafzaak tegen Johan van Laarhoven. “De officier van justitie Lucas van Delft heeft deze hele santenkraam toen in gang gezet en we overwegen hem ook aansprakelijk te stellen.”

Van Delft leidde de Nederlandse zaak tegen Van Laarhoven. Hij vroeg de Thaise autoriteiten een onderzoek naar de Nederlander te starten, omdat Van Laarhoven daar inmiddels woonde. 

Aanhouding in 2014

Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld voor het witwassen van de miljoenen die hij met zijn vier coffeeshops van The Grass Company (twee in Den Bosch, twee in Tilburg) had verdiend. Thailand pakte hem in 2014 op nadat het Openbaar Ministerie in Nederland had aangedrongen op hulp voor een eigen strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken en belastingontduiking.

De Nationale Ombudsman oordeelde eerder dit jaar dat het OM daarbij ‘onzorgvuldig’ te werk ging en het risico uit het oog verloor dat Thailand Van Laarhoven zelf zou oppakken en berechten. 

Strafzaak in Nederland

Justitie wil Van Laarhoven binnenkort als verdachte verhoren in de lopende strafzaak over de financiering rondom de coffeeshops van The Grass Company. “Nu Van Laarhoven naar Nederland komt, kan de zaak verder plaatsvinden in zijn aanwezigheid”, laat het OM weten. Justitie wil de coffeeshopketen vervolgen voor belastingfraude, het witwassen van ruim 20 miljoen euro en valsheid in geschrifte. Omdat Van Laarhoven in Thailand vastzat en het recht heeft om bij zijn eigen strafzaak aanwezig te zijn, was het justitieel onderzoek in de ijskast gezet. Het OM heeft de rechtbank in Breda verzocht om vervolgzittingen te plannen.


Meer lezen over Johan van Laarhoven en hoe hij in Thailand vast kwam te zitten? 

• Reportage vanuit Thailand: Hij werd rijk met zijn coffeeshop The Grass Company maar belandde in een Thaise gevangenis op beschuldiging van witwassen. Kakkerlakken, mieren, vlooien. “Ik word genaaid door mijn eigen regering.” Verslaggever René van der Lee ging naar Thailand en maakte deze reportage. 

•  In 2018 zit Tilburger Johan van Laarhoven (57) vier jaar gevangen in Thailand. De ‘Hel van Bangkok’, noemt hij het. De Nederlandse justitie, tuk om de coffeeshopbaas aan te klagen voor belastingontduiking, speelde een dubieuze rol in de aanloop naar zijn arrestatie. Een reconstructie van 2014 tot 2018. 

•  Van Laarhoven smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven.,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”

•  Volstrekte ‘onzin’ noemt advocaat Sidney Smeets het bericht dat het Openbaar Ministerie (OM) wil onderzoeken op welke termijn zijn cliënt Johan van Laarhoven naar Nederland kan komen. ,,Ik vind het een onbegrijpelijke gang van zaken”, laat hij desgevraagd weten aan het Brabants Dagblad. ,,Ze weten wel degelijk wanneer hij kan komen: in juli 2018.’’

 •  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat zijn best doen om langs diplomatieke weg de in Thailand gevangenzittende Tilburger Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen. ,,Ik reken het me aan dat hij daar vastzit”, zo sprak de minister april vorig jaar tijdens een debat in de Tweede Kamer. 

Volledig scherm
Johan van Laarhoven in zijn blauwe gevangeniskloffie in Bangkok. © Justice for Johan
Volledig scherm
Johan van Laarhoven in 2015 in het gevangenisziekenhuis in de Thaise hoofdstad Bangkok. © BD

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.