Volledig scherm
Gerard Kuijpers © Archief Ton de Jong

Collaborateur of torenredder: nieuw licht op Hilvarenbekenaar Gérard Kuijpers

HILVARENBEEK - Redde Gérard Kuijpers aan het eind van de oorlog de toren van Hilvarenbeek? Of moet hij herinnerd worden als een verrader, die dorpsgenoten vanuit het verzet aan de Duitsers overleverde? 

Op die prangende kwestie werpt Hilvarenbekenaar Ton de Jong nieuw licht in ‘Verraad en redding in Hilvarenbeek'. De onthullingen bewaart de voormalige BD-journalist tot 10 oktober, als De Jong zijn historische studie in de Gouden Carolus presenteert. 

Kuijpers, overleden in 1965, had een schoenfabriek in het dorp. Tijdens de oorlog kwam de Sicherheitsdienst bij hem over de vloer. In de jaren erna zou hij gaan beweren door die vriendschappelijke contacten veel mensen uit de klauwen van de Duitsers te hebben gered. Bovendien had hij de bezetter er op 2 oktober 1944 van weerhouden om de Beekse kerktoren op te blazen. 

Raadslid én wethouder

Veel mensen geloofden hem. Kuijpers speelde als raadslid én wethouder ook een belangrijke rol in naoorlogs Hilvarenbeek. Een heel ander beeld bleef echter ook van hem hangen. Zo zou Kuijpers achter het oprollen van de verzetslijn van de familie Van der Heijden hebben gezeten. Ook voor het verraad van Piet Leermakers, de veearts van Biest-Houtakker, werd met de vinger naar Kuijpers gewezen.

De Jong dook in de oorlogsarchieven en stuitte op ‘beklemmende’ feiten. Het verhaal van Kuijpers linkt hij onder andere aan dat van Piet Gerrits, de Tilburgse NSB-politieman die na de oorlog de kogel kreeg. 

Ook Kuijpers moest zich na de oorlog verantwoorden. Tijdens dat proces werd hij verdedigd door Jan de Pont, naamgever van het museum dat in Tilburg rondom zijn kunstcollectie werd opgebouwd.

Volledig scherm
Delftsblauw bord dat Gerard Kuijpers in flinke oplage liet maken om eraan te herinneren dat hij de kerktoren van Hilvrenbeek op 2 oktober 1944 heeft gered. © Archief Ton de Jong
Volledig scherm
Tekst op achterzijde van het Delftsblauw bord dat Gerard Kuijpers in flinke oplage liet maken om eraan te herinneren dat hij de kerktoren van Hilvrenbeek op 2 oktober 1944 heeft gered. © Archief Ton de Jong

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (32%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1393 stemmen