Volledig scherm
De terrassenkant van de Hoge Zij. © Google Streetview

College Hilvarenbeek wil drempels op Hoge Zij, maar kan dat wel?

HILVARENBEEK - Met twee drempels ter hoogte van het steegje naar Elckerlyc en bij het begin van de terrassen wil het Hilvarenbeekse college de veiligheid op de Hoge Zij van de Vrijthof verbeteren. Het college komt daarmee tegemoet aan de wens van een groot deel van de gemeenteraad om maatregelen te treffen. Of de drempels er echt komen is echter nog maar de vraag. 

Volgens wethouder Ted van de Loo denkt het college aan twee betondrempels zoals die ook een bij De Roodloop ligt. ,,Dat is mooier dan van die geel-zwarte balken. Maar omdat het centrum van Hilvarenbeek een beschermd dorpsgezicht heeft, moeten we daar eerst een vergunning voor aanvragen. Ook moet de monumentencommissie instemmen met het plan.” Het kan dan ook nog maanden duren voordat de twee drempels er daadwerkelijk liggen. ,,Hopelijk wel voor de zomer”, aldus Van de Loo. 

Onoverzichtelijk

De discussie over de verkeersveiligheid op de Hoge Zij werd rond de verkiezingen aangezwengeld door HOI Werkt met de slogan ‘Hoge Zij autovrij’. Volgens de fractie zorgen de geparkeerde auto's langs de Vrijthof voor een onoverzichtelijke situatie. Vooral in de zomer kunnen spelende kinderen van terrasgangers de weg oprennen. Naast HOI Werkt kwamen ook LEV, CDA en Gemeenschapslijst met mogelijke oplossingen. Van de Loo wilde de kwestie Hoge Zij eigenlijk aanpakken in een algehele nieuwe centrumvisie, maar onder druk van de raad is nu voor een korte termijnoplossing gekozen in de vorm van de twee drempels.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.