Volledig scherm
Vergezeld met rode vlaggen en een spandoek stonden ongeveer 50 man opgesteld bij de Beljon- fontein. © Silvester Klaasman

Communistische jongeren demonstreren in Tilburg

TILBURG - De Brabantse afdeling van de Communistische Jongerenbeweging Nederland (CJB) verzamelde zich zaterdagochtend op het Willemsplein. Doel van de bijeenkomst was een demonstratie tegen het oprukkende racisme en fascisme in Nederland en Tilburg in het bijzonder. 

Vergezeld met rode vlaggen en een spandoek stonden ongeveer 50 man opgesteld bij de Beljon- fontein. Behalve Nederlanders waren er ook afvaardigingen van communistische partijen uit Duitsland, Luxemburg en België aanwezig. 

Juist Tilburg

Het CJB koos ervoor om te demonstreren in Tilburg omdat het een arbeidersstad is. “De textielindustrie was hier heel groot en dat heeft altijd sociale strijd met zich meegebracht. Veel mensen moesten, ondanks het werk dat ze deden, toch in armoede leven. Vandaag de dag is dat niet veel anders”, zegt Caetano Antunes, voorzitter van CJB Brabant. 

“Tegelijkertijd zie je dat extreemrechts de onvrede die bestaat voor eigen politiek gewin gebruikt door minderheden de schuld te geven van alles”, vertelt Antunes. “Iemand als Hans Smolders doet dat ook en heeft hier enorm veel draagvlak. Daarom moeten wij juist in een stad als Tilburg demonstreren om een ander geluid te laten horen.” 

‘Aanzienlijke groei’

Over wat dat geluid moet zijn, is Antunes duidelijk: “Mensen zijn boos omdat de verzorgingsstaat wordt afgebroken, omdat ze de Nederlandse cultuur zien verdwijnen en omdat hun werk steeds minder geld oplevert. Maar het zijn geen vluchtelingen of andere minderheden die dat veroorzaken, het is de heersende klasse die die problemen veroorzaakt. Het is de heersende klasse die ziekenhuizen sluit, die de lonen laag houdt.” 

Over hoeveel Brabantse jongeren lid zijn van de CJB wilde de voorzitter uit privacyoverwegingen niet kwijt. “Maar vergeleken met tien jaar geleden, maken we een aanzienlijke groei door.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.