Volledig scherm
Crossing © Poster Crossing

‘Crossing’ van Toine Horvers bij PARK, voorproefje van nieuw performancefestival in Tilburg

TILBURG - Vooruitlopend op het nieuwe Tilburgse performancefestival Ademtocht/Breaking Matters is bij PARK aan het Wilhelminapark een performance van kunstenaar Toine Horvers. De performance ‘Crossing’ is geïnspireerd op de geluidsbeweging van een overtrekkend vliegtuig.

De oorspronkelijke performance was in 1984 in ENNU in de voormalige kapel van Maria Goretti, tegenwoordig expositieruimte PARK, en bestond uit een streng gereguleerde verplaatsing van een groep mensen, begeleid door een elektronische geluidscompositie en een regelbare verduistering.

Menselijke stem

Toine Horvers werkt nu aan een soberder vorm van dezelfde beweging in dezelfde ruimte. In deze re-make zullen personen en  stemmen centraal staan. De groep uitvoerenden bestaat uit zo’n twintig personen. Hun beweging lijkt op een vliegtuig dat komt aanvliegen en weer in de verte verdwijnt. Deze keer geen elektronica, maar uitsluitend de menselijke stem. 

Toine Horvers zich leiden door beweging, tijd en ruimte. Hij drukt die uit in uitvoeringen en geschriften. 

Duur: 20 minuten

De performance is zaterdag  9 en zondag 10 maart, telkens om 12 en 14 uur. De duur is ongeveer 20 minuten.  Het adres van PARK is Wilhelminapark 63. 

Het nieuwe performancefestival dat PARK en Theater De Nieuwe Vorst gaan organiseren staat gepland voor begin oktober. 

  1. Nieuwe zoektocht naar lichamen verzetsstrijders in duinen bij Udenhout is vruchteloos

    Nieuwe zoektocht naar lichamen verzets­strij­ders in duinen bij Udenhout is vruchte­loos

    UDENHOUT - Een nieuwe zoekactie naar de lichamen van 14 verzetsstrijders in de Loonse en Drunense Duinen heeft maandag geen resultaat opgeleverd. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht voerde grondonderzoek uit op een plek nabij het herdenkingsmonument voor de mannen, dichtbij restaurant Bosch en Duin. Er werden geen stoffelijke overschotten gevonden. Dat laat de gemeente Heusden weten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.