Column Frank van Pamelen
Volledig scherm
Column Frank van Pamelen © BD

‘Cultuursector vreest het provinciale mes’

TILBURG - Op zich heb ik geen hekel aan vrije tijd. Gelukkig maar. Ik heb er de laatste tijd namelijk nogal veel van. Dan kun je er maar beter een beetje lol in hebben. En in de toekomst neemt het alleen maar toe. Zeker als de coronarookwolken opgetrokken zijn, en cultureel ondernemers weer iets meer cultureel mogen ondernemen. 

Want sinds afgelopen donderdag weten we: cultuur = vrije tijd. Aldus het nieuwe provinciebestuur. En dat aandoenlijke gehobby mag de gemeenschap natuurlijk zo weinig mogelijk geld kosten. Het moet namelijk wel leuk blijven. Dus worden de subsidies afgebouwd. Structureel gaat er zo’n dertig procent vanaf, incidenteel gaat het naar nul. En dat noemen we dan ‘het nieuwe normaal.’

Steun

Oké, even een beeld van dat nieuwe normaal dan. In onze eigen gemeente. Factorium Podiumkunsten. Tilburg Dansstad. De Nieuwe Vorst. Circolo. WooHah. Doloris. Roadburn. Lustwarande. Zomaar wat instellingen en evenementen die op steun konden rekenen van de provincie. Die Tilburg en Brabant naar een hoger niveau hebben getild. Die hebben bijdragen aan ons leef- en vestigingsklimaat. En die nu het provinciale mes vrezen. 

Quote

Als de provincie gaat snijden, bloedt ons Textielmu­se­um

Frank van Pamelen, Columnist

Draaimolen. Aus Berlin. Het Zuidelijk Toneel. Vloeistof. Vonk. Tilt. The Living Museum. Dans en dance, toneel en literatuur, beeld en muziek, experiment en erfgoed. Als de provincie gaat snijden, bloedt ons TextielMuseum. Zo zit het. En: hoe minder geld van de provincie, hoe minder het Rijk vervolgens bijpast. Ziedaar de neerwaartse spiraal. Ziedaar ‘het nieuwe normaal.’ Wen er maar vast aan. Of nee. Doe maar liever niet.

‘Als we ooit hebben gezien hoe veel toegevoegde waarde cultuur heeft, is het wel in deze coronacrisis.’ Zei de gedeputeerde van afgelopen maandag. ‘Dikke lul, drie bier,’ zegt de gedeputeerde van morgen. Laten we alsjeblieft, om maar even iemand te citeren die in zijn vrije tijd koning is, ‘niet normaal maken wat niet normaal is.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.