Volledig scherm
Jan van Ginneken © Johan van Grinsven/BD

D66 wil met Jan van Ginneken meedoen aan verkiezingen in Oisterwijk: bom onder PrO

UPDATEHAAREN - Met het Haarense gemeenteraadslid Jan van Ginneken (Progressief'96) als beoogd lijsttrekker maakt D66 zich op voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oisterwijk. De Oisterwijkse afdeling komt woensdagavond voor dat doel in Tiliander bijeen.

Daarmee komt de Oisterwijkse partij PrO in grote problemen. De progressieve partij ontstond in 2005 als samenbundeling van PvdA, GroenLinks en D66. De plaatselijke afdelingen konden wel blijven bestaan. 

Nu een van de drie partijen uit het samenwerkingsverband stapt, zal PrO zichzelf opnieuw moeten gaan uitvinden. De statuten schrijven immers voor de partij ophoudt te bestaan, zodra een van de drie oprichters wegvalt.

Het zoemt al langer rond dat D66-leden niet gelukkig zijn met de koers die PrO de afgelopen jaren heeft gevaren. ,,De tone of voice vind ik wat wrang en negatief", zei voorzitter Marius Rovers in 2017. D66 hield toen in de aanloop naar de verkiezingen een reeks eigen bijeenkomsten. 

Er was ook al sprake van dat D66 zelfstandig aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 mee ging doen, maar het schortte aan verkiesbare kandidaten.

Volledig scherm
Haarenaar Jan van Ginneken is beoogd lijsttrekker voor D66 in Oisterwijk © Facebook

Onduidelijk is nog hoe breed binnen de D66-achterban de steun is om PrO de rug toe te keren. Oud-D66-wethouder Will van Roessel heeft zich er inmiddels van gedistantieerd: ,,Investeren in versterking van PrO om een progressieve stevige partij te krijgen is veel beter en slimmer.” Saillant is ook dat PrO-voorzitter Jan van der Meer van D66-huize is.

Tegenslag op tegenslag

In maart van dit jaar zei D66 nog vertrouwen in PrO te hebben. De partij kampte deze periode met de nodige tegenslagen. Haar eigen wethouder Jan de Laat stapte na onmin met zijn fractie op. Later zou hij als eenmansfractie de zetel van het vertrekkende PrO-raadslid Ruud van der Star wegkapen.

Volledig scherm
Een eerdere klap voor PrO: haar opgestapte wethouder Jan de Laat keert als eenmansfractie terug in de Oisterwijkse gemeenteraad. © Tom Tacken/BD

De opvolging van De Laat als PrO-wethouder draaide uit op een clash met de coalitiepartijen, die hun veto over PrO-kandidaat Marjan Bastiaan uitspraken. Het leidde ook tot een aanvaring met burgemeester Hans Janssen, die door PrO werd beticht van niet-integer handelen. Hij zou de naam van Bastiaan hebben gelekt. 

Recent kwam PrO in het nieuws door het solistisch optreden van raadslid Stefanie Vulders, die bekend maakte landelijk lid te zijn geworden van de Libertaire Partij. Volgens Ad van den Oord alias De Rooie Roeptoeter gaat het om een bedenkelijke partij waarvoor 'het recht van de sterkste’ geldt. 

Van den Oord was de eerste partijleider van PrO, maar bedankte na de verkiezingen als lid uit onvrede over het raadsakkoord dat PrO na de verkiezingen had gesloten. Ook Bastiaan, die Van den Oord als lijsttrekker opvolgde, deed dat toen (om dus later weer wethouder voor de partij te willen worden).

Progressief'96 naar PrO

Goed nieuws was er in september voor PrO toen de leden van Progressief'96 uit Haaren aankondigden zich in Oisterwijk bij PrO aan te zullen sluiten. Maar dat geldt dus niet voor de 27-jarige Jan van Ginneken.

De Haarense raadsleden van Samenwerking'95, een partij die in het dorp Haaren beter geworteld is dan Progressief'96, kozen er in oktober voor om in Oisterwijk met de PGB samen te gaan. Die partij heeft momenteel met zes raadsleden de grootste fractie in Oisterwijk. Het ook jeugdige raadslid Tom van Sprang, fractievoorzitter van Samenwerking'95, wordt gezien als een stemmentrekker in Haaren.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.