De gymzaal aan de Cederstraat wordt vanwege de coronacrisis tijdelijk een noodopvang voor dak- en thuislozen.
Volledig scherm
De gymzaal aan de Cederstraat wordt vanwege de coronacrisis tijdelijk een noodopvang voor dak- en thuislozen. © Erik van Hest / BD

Daklozenopvang Cederstraat alweer gesloten, ‘Maar overlast niet de reden’

TILBURG - De tijdelijke nachtopvang voor dak- en thuislozen in een gymzaal aan de Cederstraat in Tilburg is alweer gesloten. De daklozen die gebruik maakten van de extra opvang kunnen nu voorlopig terecht in de Willem II-kazerne aan de Ringbaan-Zuid. Daar kunnen ze ook overdag blijven.

Quote

Veel plekken waar daklozen normaal overdag heen gaan, zoals de LocHal, zijn nu gesloten

De locatie Cederstraat werd op 18 maart geopend vanwege de richtlijnen van het RIVM in de strijd tegen het coronavirus. Op de reguliere opvanglocatie van Traverse aan de Gasthuisring moeten de bedden verder uit elkaar staan om besmettingen te voorkomen. Daardoor is er minder ruimte beschikbaar.

Dat de Cederstraat nu alweer dicht is heeft er volgens de gemeente mee te maken dat er in de kazerne meer bedden beschikbaar zijn, maar ook dat de daklozen daar 24 uur per dag kunnen verblijven. De gymzaal in de Cederstraat was alleen geopend van 21.00 tot 09.00 uur. Maar veel plekken waar daklozen doorgaans overdag heen gaan, zoals de LocHal, zijn nu gesloten. Daarom kunnen zij nu de hele dag in de Willem II-kazerne terecht.

Einde aan overlast

Een woordvoerster van de gemeente beaamt dat er rond de gymzaal aan de Cederstraat ook sprake was van overlast, maar zegt dat dit niet de reden is geweest om de locatie te sluiten. ,,Dat we hiermee een einde kunnen maken aan de overlast is natuurlijk wel een prettige bijkomstigheid. De aanleiding om deze noodopvang te sluiten was echter het grotere aantal beschikbare plekken in de kazerne.”

Eerder liet de gemeente nog weten dat er dagelijks zo’n 15 tot 25 daklozen gebruik maakten van de locatie Cederstraat, waar 30 bedden beschikbaar waren. In de Willem II-kazerne worden de daklozen gescheiden gehouden van de dak- en thuislozen met coronaverschijnselen, die daar sinds vorige week ook worden opgevangen. In totaal heeft de kazerne 120 plekken, waarvan 72 op de ziekenboeg.

De reguliere opvangplekken van Traverse aan de Gasthuisring en Reitse Hoevenstraat blijven gewoon geopend. Ook hier kunnen dak- en thuislozen 24 uur per dag terecht, waarbij wel de richtlijnen van de RIVM in acht worden genomen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.