Volledig scherm
Burgemeester Weterings leest voor aan de kinderen van basisschool Hubertus in Tilburg. © bd

De ‘baas van de stad’ komt voorlezen aan kinderen van basisschool Hubertus

TILBURG - Belangrijk bezoek voor de kinderen en ouders van groep 1 en 2 van basisschool Hubertus in Tilburg. Als aftrap van de nationale voorleesdagen kwam burgemeester Theo Weterings woensdag voorlezen.

De kinderen zaten met spanning te wachten op burgemeester Weterings ofwel, de baas van de stad. Maar volgens de kinderen van groep 1 en 2 is een burgemeester vooral veel bezig met voorlezen, lezen en schrijven. ,,Ik ben de baas van de school”, vertelt directrice Candide Kassels. ,,Een burgemeester is een soort van baas van de stad.’’

Speciaal voor deze gelegenheid is er een grote gouden stoel geregeld voor de burgemeester. De stoel staat normaal gesproken te pronken in de Hudson's Bay in het centrum maar is voor vandaag een dagje verhuisd naar basisschool Hubertus.

Huis voor Harry

Eenmaal goed gezeteld kan het voorlezen beginnen. De burgemeester leest voor uit het prentenboek van het jaar: ‘Een huis voor Harry’. Het gaat over een kat die verdwaald raakt en daarom op zoek gaat naar een nieuw huis. Sommige kinderen kennen het boek beter dan de burgemeester zelf maar desondanks word er aandachtig geluisterd. Uiteindelijk vindt Harry, je raadt het al, zijn eigen huis weer terug en krijgt de burgemeester een groot applaus. 

Op de terugweg naar de koffiekamer werd de burgemeester wel herkend door kinderen. ‘Meneer Theo’ krijgt van een van de kinderen zelfs een box.

De voorleesdagen zijn naast kinderen vooral ook bedoeld voor ouders. ,,Het is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind dat er veel wordt voorgelezen. Vooral op een school als die van ons waar veel kinderen van huis uit tweetalig zijn. Daarom waren er ook ouders aanwezig", vertelt Kassels.

Burgemeester Weterings is niet de enige die in het kader van de voorleesdagen voor de klas staat. Ook in de rest van het land lezen burgemeesters en BN'ers voor.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.