De dag dat je niet meer uit hoeft te leggen, ‘ik ben dit’, of ‘ik val op dat’. Dat is een mooie dag
Za 12 okt: Werd er op school vroeger amper over seksuele oriëntatie en identiteit gepraat, deze dagen is dat wel anders. Vooral het Theresialyceum loopt daarbij in Tilburg voorop.
Bas VermeerLaatste update:12-10-19, 09:31Bron:BD
Sinds vier jaar heeft de school een Gender and Sexuality Alliance (GSA). Een verbond waarbij 25 scholieren en diverse docenten zijn aangesloten. Ze ondersteunen schoolgenoten, geven gastlessen en praten met de wethouder. Zoals tijdens Coming-Outdag.
Eigenlijk zou je die ouders voorlichting willen geven
Elena Koopmans
,,School is de plek waar leerlingen een groot deel van hun tienertijd doorbrengen, de helft van de dag vaak. Het is belangrijk om hier op het Theresia te laten zien dat mensen mogen zijn wie ze zijn.” Aan het woord is Elena Koopmans, vier jaar geleden stond ze samen met biologieleraar Geert Verwijmeren aan de wieg van de Gender and Sexuality Alliance (GSA).
Natuurlijk konden mensen voor die tijd zich ook uiten, zegt de 16-jarige. ,,Toen was het meer een taboe, denk ik. En nu hebben leerlingen die met hun seksualiteit worstelen minder het idee dat er alleen voor staan.” Het grootste probleem zit - volgens de zelf heteroseksuele voorzitter - bij ouders die aan hun kinderen leren dat een andere geaardheid vreemd is. ,,Dat een homoseksuele jongen te horen krijgt dat hij niks waard is. Terwijl dat echt niet klopt. Eigenlijk zou je die ouders voorlichting willen geven.” Maar daar staan ze toch niet open voor, klinkt het. ,,Daarom laten wij het zien. Ook tijdens gastlessen die we aan de onderbouw geven.”
De 16-jarige Fenne van Gils is sinds twee jaar lid van de GSA. ,,Ik ben erbij gekomen omdat vriendinnen erbij zitten, die tipten mij omdat mijn moeder lesbisch is.” Ze lacht. ,,En het is gewoon heel gezellig.” Haar moeder was eerst samen met haar vader, werd na de scheiding verliefd op een vrouw. ,,Ik heb er nooit echt moeite mee gehad.”
Ooit gepest? ,,Nee en je kunt er wat over zeggen maar het interesseert me niet. Al heeft niemand er op die manier ooit iets over gezegd, het is een beetje ouderwets om dat te doen.”
De GSA helpt door op te vallen, vertelt ze. Dat mensen weten ‘ik kan hier naartoe als ik ergens mee zit.’ Al blijft praten over seksualiteit voor sommigen een drempel: ,,Op Paarse Vrijdag hebben we ooit een inloopuur gehad, daar kwam helemaal niemand naartoe. Dat was te zichtbaar denk ik. Toen bedachten we een mailadres, daar kwamen wel veel reacties op. Leerlingen met vragen, mensen die zich bij ons wilden aansluiten.”
De dag dat je je niet meer uit hoeft te leggen, ‘ik ben dit’, of ‘ik val op dat’. Dat is een mooie dag. ,,Als er niet meer over geroddeld wordt, het zijn maar etiketjes”, zegt de 15-jarige Lisa Dilven. Voor haar is de GSA een plek om gelijkgestemden te ontmoeten, zelf is ze biseksueel. ,,Aan de buitenkant kun je niet zien hoe anderen denken, daardoor is het moeilijk om mensen te benaderen. Door deze groep voel je je minder anders, minder alleen.”
Met de GSA proberen ze de school zo open minded mogelijk te maken, vertelt de derdejaars. ,,Dat je jezelf mag zijn, je niet hoeft te schamen.” En ja, dat is nog nodig. ,,Ten opzichte van andere landen is Nederland heel tolerant, maar dan nog zijn er mensen die er tegen zijn. Dat is vervelend.” Overigens heeft Dilven buiten de GSA ook genoeg aanspraak: op internationale Instagram-accounts en een Nederlandse WhatsApp-groep.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.