Volledig scherm
Zina Kwantes (15) bij haar kluisje op het Koning Willem II College. © Alegria Ioannidis

De examens op het Koning Willem II College: ‘Het is ook dit jaar weer gladjes verlopen’

TILBURG - Het zit er voor alle eindexamenleerlingen nu echt op. Waar keken de leerlingen op het Tilburgse Koning Willem II College tegen op? En... viel het mee?

Het hele jaar heeft Daan Leermakers, afdelingsleider Havo 4 en 5 zijn best gedaan om de leerlingen in de ‘examenstand’ te krijgen. Hij kijkt tevreden terug. ,,Ik probeer ze zo min mogelijk stress te laten ervaren, maar tegelijkertijd moeten ze ook aanvoelen dat de examens erg belangrijk zijn.” Volgens hem zijn de examens dit jaar weer gladjes verlopen. Toch waren er een aantal landelijke  problemen met incomplete examens, dus moesten deze stuk voor stuk gecontroleerd worden. ,,Dat was opmerkelijk en nogal tijdrovend. Op zeker tien tot twintig scholen ontbraken er vragen, maar gelukkig was er op deze school niets aan de hand.”  

Het eerste examen

Quote

Het is voor de leerlingen niet fijn om met zo'n slecht gevoel uit het eerste examen te komen.

Daan Leermakers, Afdelingsleider Havo 4 en 5 op het Koning Willem II College

Ook was er onvrede over het examen wiskunde, dat voor velen de allereerste toets was. ,,Het was moeilijker dan we verwacht hadden en is in het hele land slecht gemaakt.” Leermakers hoopt dat de normering flink versoepeld wordt, anders krijgt iedereen waarschijnlijk een laag cijfer. ,,Het is voor de leerlingen niet fijn om met zo'n slecht gevoel uit het eerste examen te komen. Gelukkig gingen de andere examens wel goed.” 

Al zijn er altijd wel een paar examenkandidaten die in paniek raken. Die probeert Leermakers vervolgens weer op te peppen. En dan de uitslag. Dat is volgens Leermakers altijd maar afwachten. ,,Het is een leuk en spannend gegeven.”

Wiskunde was achteraf het moeilijkst

Zina Kwantes (15) dacht het hele jaar: die examens komen nog wel. ,,Maar het jaar ging veel sneller dan verwacht!” Ze keek het meest op tegen het leren in de vakantie. ,,Daar moet je echt zin voor verzamelen”, lacht ze. ,,En tegen het examen beeldende vorming. Ik vind kunstgeschiedenis erg moeilijk. Dat hebben we pas één jaar gehad.” Tijdens de toets bleek dat de vragen makkelijk waren en ze vooral dingen moest beschrijven. Het viel reuze mee. ,,Dat had ik echt niet verwacht.” 

Ook Engels was voor haar verbazingwekkend makkelijk.  ,,Achteraf vond ik wiskunde juist het moeilijkst, terwijl ik dat normaal altijd een makkelijk vak vind. Toch begreep ik de vragen niet zo goed.” Het viel voor Zina uiteindelijk hartstikke mee. ,,Het idee was eigenlijk enger dan de toetsen zelf.” Al is ze wel erg zenuwachtig voor de uitslag op 12 juni. ,,Maar ik denk dat ik wel ga slagen hoor!” Ze wil volgend jaar graag de opleiding tot paraveterinair, ook wel dierenartsassistente genoemd, gaan volgen in Den Bosch. 

Volledig scherm
Zina Kwantes op het Koning Willem II College. © Alegria Ioannidis

Met pijnstillers naar examen Engels

Ook Pam van den Hout (18) is eindelijk klaar. Voor haar waren Engels en Nederlands het spannendst, daar moest  ze minstens een 5 voor halen. ,,Voor het examen Engels had ik zo'n hoofdpijn dat ik pijnstillers nam, maar daar werd ik hartstikke misselijk van! Toen moest ik met dat gevoel dat examen maken, dat was echt niet leuk.” Toch heeft ze de toets goed gemaakt, wat een hele opluchting voor haar was. 

Over het algemeen was ze niet zenuwachtig, ze had twee jaar eerder al examen gedaan op het vmbo. ,,En je bent het hele jaar door met de stof bezig, dus nu hoef je alleen nog te oefenen. Bovendien sta ik er goed voor.” Ze is goed in de bèta-vakken, zoals scheikunde en wiskunde. ,,Dus ik moest wat meer tijd steken in economie, daar zit veel meer theorie bij. Maar ook dat ging goed.” Ze had de examens eigenlijk veel moeilijker verwacht, dus zorgen maakt ze zich niet. ,,Ik ben sowieso geslaagd.” En volgend jaar? ,,Dan ga ik chemische technologie of chemie studeren.”

Volledig scherm
Pam van den Hout op het Koning Willem II College. © Dolph Cantrijn

Verwarring rond examenvragen Duits 

Jochem van Hulten (18) had voor zijn eerste examen, Nederlands, een beetje zenuwen. ,,Gelukkig waren die zo weg. Ik dacht: oké, het is nu begonnen, nu je best doen! Ook dacht ik dat de examens heel lang zouden duren, maar die drie uur vlogen steeds voorbij!” Het enige waar hij toen nog tegenop keek was wiskunde. ,,Ze kunnen altijd zulke ingewikkelde dingen vragen, dan moet je de stof tot op de detail kennen. Maar het viel hartstikke mee.” 

Over het examen Duits is hij minder te spreken. ,,Het was heel onduidelijk. Ik begreep de vraag, ik wist waar ik het antwoord in de tekst moest zoeken, maar ik kon het niet vinden.” Wat blijkt? De twee personages in de tekst hadden bijna identieke namen, met maar één letter verschil. ,,Het was heel verwarrend.” Verder ging alles erg goed bij Jochem. Het zou hem dan ook verbazen als hij niet slaagt en maakt zich geen zorgen of hij volgend jaar wel aan zijn studie, International Business Administration, kan beginnen.

Volledig scherm
Jochem van Hulten op het Koning Willem II College. © Dolph Cantrijn

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (36%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (32%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (26%)
1845 stemmen